Τουρκία: Γιατί κινήθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Το τουρκικό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 159,9% σε ετήσια βάση στα 11,19 δισ. δολάρια τον Αύγουστο

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων.

Ειδικότερα, το τουρκικό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 159,9% σε ετήσια βάση στα 11,19 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 40,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το μηνιαίο χάσμα έφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κατώτερο των εκτιμήσεων του Bloomberg. Το έλλειμμα ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 146% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για το εμπορικό ισοζύγιο έχουν επιδεινωθεί από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας τα οικονομικά δεινά. Μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς τροφοδότησε τον αφανή πληθωρισμό και υπονόμευσε το νόμισμα.

Η Γερμανία ήταν ο προορισμός της Τουρκίας για τις εξαγωγές τον Αύγουστο, με 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Τουρκία ήταν η Ρωσία, βασικός πάροχος ενέργειας, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

newmoney.gr

 
11649