Τουρκία:Πώς θα προστατέψει η κεντρική τράπεζα καταθέσεις σε λίρες

Το πρωί της Παρασκευής η λίρα υποχώρησε 1%, με την ισοτιμία να φτάνει στις 13,2793 λίρες ανά δολάριο

Η νομισματική αρχή της Τουρκίας άλλαξε τη μέθοδο καθορισμού τιμών που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποδόσεων των προστατευμένων καταθέσεων σε λίρες, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το νέο μηχανισμό σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πτώση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από την κεντρική τράπεζα, το conversion rate (ισοτιμία μετατροπής) θα καθορίζεται με βάση τις ισοτιμίες αγοράς συναλλάγματος που ανακοινώνονται έξι φορές την ημέρα αντί για μία φορά την ημέρα. Η ισοτιμία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του επιπέδου της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων κατά την ημερομηνία ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Παρόμοια αλλαγή προβλέπεται επίσης για τις καταθέσεις των οποίων οι αποδόσεις συνδέονται με την τιμή του χρυσού, ένα άλλο μέσο που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε λίρες.  

Το επιτόκιο (end-of-maturity rate) θα βασίζεται στην τιμή αγοράς στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες, διαβεβαιώνοντας ότι η πρόσφατη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο μετά την απότομη αποδυνάμωση της λίρας τους τελευταίους δύο μήνες.  Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Τούρκους να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού.

Να σημειωθεί ότι το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας ακολούθησε η νέα πτωτική πορεία της λίρας, η οποία υποχώρησε για πέμπτη συνεχή ημέρα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της χώρας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. 

Το πρωί της Παρασκευής η λίρα υποχώρησε 1%, με την ισοτιμία να φτάνει στις 13,2793 λίρες ανά δολάριο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι το ποσό που κατέθεσαν οι πολίτες στο πλαίσιο του νέου συστήματος έφτασε τις 59,8 δισ. λίρες.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει το νέο σχέδιο μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες των καταθετών σε λίρες εάν η πτώση του τουρκικού νομίσματος έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες. Η λίρα, η οποία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο πριν από τη δήλωσή του, ενισχύθηκε έως και 33% στις 12,2756 ανά δολάρια μέσα σε λίγες ώρες.

naftemporiki.gr

 
8987