Οι αμερικανικοί δασμοί φέρνουν «δισεκατομμύρια δολάρια» στα αμερικανικά χρηματοκιβώτια, ισχυρίστηκε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει να μειώσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, όπως επιθυμεί η Κίνα, προκαλώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο που κρατά εδώ και 16 μήνες.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες είπαν την Πέμπτη 7/11 ότι Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να μειωθούν αμοιβαία οι δασμοί κατά την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας του. Όμως η πρόταση αυτή συνάντησε έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αντιδράσεις αυτές έγιναν εμφανείς σήμερα όταν ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι δεν έχει συμφωνήσει να μειωθούν οι δασμοί που εφαρμόζονται ήδη. «Η Κίνα θα ήθελε να πάρει κάτι σαν μείωση, όχι μια πλήρη απόσυρση (των δασμών) επειδή ξέρουν ότι δεν θα το έκανα. Δεν έχω συμφωνήσει σε τίποτα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κίνα επιθυμεί τη συμφωνία περισσότερο από τον ίδιο. Οι αμερικανικοί δασμοί φέρνουν «δισεκατομμύρια δολάρια» στα αμερικανικά χρηματοκιβώτια, ισχυρίστηκε. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος τώρα. Λαμβάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν αρνητικά και το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν.

Παράλληλα, ο Τραμπ είπε ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εφόσον ολοκληρωθεί, θα υπογραφεί στις ΗΠΑ, αναφέροντας και πάλι ως πιθανή τοποθεσία την Αϊόβα ή «κάποια αγροτική περιοχή».

naftemporiki.gr 

 
2801
Thumbnail

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο εξακολουθούν να προβληματίζουν έντονα τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της  Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Οκτωβρίου και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Oι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούσαν ότι η αδυναμία στη μεταποίηση, το εμπόριο και τις επενδύσεις μπορεί να απειλήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας σε επιβράδυνση των προσλήψεων και της καταναλωτικής δαπάνης.

Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στα πρακτικά, «τα ρίσκα στο outlook τα οποία συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο θεωρούνταν σημαντικά παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και στο εμπόριο». Επισήμαναν, ωστόσο, πως τα ρίσκα από το εμπόριο και τη διεθνή ανάπτυξη έχουν «μετριαστεί ελαφρώς».

Στη συνεδρίαση της 29ης-30ης Οκτωβρίου,  η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη φορά το 2019 στο επίπεδο του 1,5% με 1,75%.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι δεν θα χρειαστεί να μειώσουν ξανά τα επιτόκια εκτός και αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά.

Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση είναι αρκετή για να στηρίξει το outlook για μέτρια ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.
 

article 1