Τράπεζα Αγγλίας: Σημαντικά ρίσκα στην οικονομική σταθερότητα

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει τη «σοβαρή δυσλειτουργία» που προξένησαν οι αυξήσεις στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «σημαντικά ρίσκα» ως προς την οικονομική σταθερότητα, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας στην τριμηνιαία περιληπτική έκθεση για την οικονομική πολιτική. Για «σημαντικά ρίσκα» στην οικονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας 

Κατά τους προσεχείς μήνες, αναφέρει η έκθεση, «θα είναι δύσκολο για μερικά νοικοκυριά να διαχειριστούν τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος αναγκαίων ειδών παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια».

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει παράλληλα τη «σοβαρή δυσλειτουργία» που προξένησαν οι αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κάτι που συνέβη μετά από τον μη κοστολογημένο μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε η Κυβέρνηση Τρας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

>>Διαβάστε επίσης; Αγορά κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας<<

Το βράδυ της Τρίτης ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι δε θα υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική, το οποίο λήγει την Παρασκευή.

Η παρέμβαση είχε ως κύριο στόχο την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων που έχουν επενδύσει βαριά σε κρατικά ομόλογα. Απευθυνόμενος προς αυτά, ο κ. Μπέιλι είπε χαρακτηριστικά «έχετε τρεις μέρες να τα τακτοποιήσετε».

>>Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πάνω από 5% η απόδοση του 30ετούς ομόλογου<<

Πέρα από τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα κάποιων συνταξιοδοτικών ταμείων, η δήλωση του διοικητή προκάλεσε επίσης εκ νέου πρόσκαιρη υποχώρηση της στερλίνας σε λιγότερο από 1,10 δολάρια. 

Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν πως κατ’ ιδίαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για παράταση της έκτακτης παρέμβασης.

>>Διαβάστε επίσης: Flash crash «χτύπησε» τη λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό<<

Η Τράπεζα της Αγγλίας δέχθηκε, εξάλλου, το πρωί τα πυρά του Υπουργού Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος αμφισβήτησε την επικρατούσα άποψη ότι η αναστάτωση στις αγορές και η ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα προκλήθηκαν από το μίνι προϋπολογισμό. 

Ο κ. Ρις-Μογκ ισχυρίστηκε ότι οι αντιδράσεις μπορεί κάλλιστα να έχουν προκληθεί από την απόφαση της κεντρικής να μην αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού όσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Τη δήλωση του Υπουργού επέκρινε στη μεσημβρινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, σχολιάζοντας ότι «δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ για το μήνα Αύγουστο καταγράφουν τα νεότερα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. 

Συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν -0,3%, ενώ προς τα κάτω αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός ανάπτυξης για τον Ιούλιο, από 0,2% σε 0,1%.

ΚΥΠΕ

 
11733