Τράπεζα Αγγλίας: Θα ανοίξει τον χορό της αύξησης των επιτοκίων

Τι εκτιμά ο Βρετανός Κεντρικός Τραπεζίτης

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της BoE Άντριου Μπέιλι.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς, αλλά θα πρέπει να δράσει και πρέπει να το πράξει εάν βλέπουμε κίνδυνο ιδιαίτερα για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές τάσεις», δήλωσε ο Μπέιλι.

«Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς στην Τράπεζα της Αγγλίας δώσαμε σήμα, και αυτό είναι ένα άλλο τέτοιο μήνυμα, ότι θα πρέπει να δράσουμε», είπε.

Η BoE δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της Βρετανίας πρόκειται να ξεπεράσει το 4%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο του, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανοίγει ξανά από τους αποκλεισμούς της λόγω του COVID-19 και την τιμή της ενέργειας στα ύψη.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η BoE μπορεί να γίνει η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα αυξήσει τα επιτόκια, αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2022.

Ο Μπέιλι είπε ότι η ζήτηση για εργαζόμενους στη Βρετανία ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ενώ ο αριθμός των νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων που εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας έχει αυξηθεί.

«Έχω ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς εργασίας», είπε.

ot.gr

 
8973