Τράπεζα της Ιαπωνίας-Έχει περιουσία μεγαλύτερη του ΑΕΠ της χώρας

Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διακρατεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 554,6 τρισεκατομμύρια γεν

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έγινε η Κεντρική Τράπεζα στην ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, που κατέχει περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το ΑΕΠ της χώρας, ύστερα από πέντε έτη αγορών, με στόχο την τόνωση του πληθωρισμού.
 
Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διακρατεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 554,6 τρισεκατομμύρια γεν ($4,87 τρις) σε σχέση με το ΑΕΠ ύψους 553 τρις γεν το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η αξία των περιουσιακών που κατέχει είναι πέντε φορές μεγαλύτερη  από την πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, την Apple Inc, και 25 φορές μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της Toyota Motor Corp, που αποτελεί την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ιαπωνίας.
 
Η αξία των περιουσιακών αυτών είναι επίσης μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ των πέντε αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας, της Αργεντινής, της Νοτίου Αφρικής της Ινδίας και της Ινδονησία.
 
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από την ιαπωνική ΚΤ, καταδεικνύουν τη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στο πλαίσιο της πολιτικής της «ποσοτικής χαλάρωσης».
 
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατέστη η δεύτερη εθνική Κεντρική Τράπεζα μετά την Ελβετία και η πρώτη μεταξύ της ομάδας των G7 που διακρατά μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνουν την οικονομία που προσπαθεί να τονώσει.
 
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, για την οποία υπάρχουν στοιχεία, ανέρχεται στα 552,8 τρις γεν, ενώ η αποτίμηση για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταδείξει συρρίκνωση λόγω φυσικών καταστροφών.
 
Ενώ αναλυτές πιστώνουν την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης με την άνοδο της οικονομίας μετά από δεκαετίες αποπληθωριστικών πιέσεων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσιάζει ελάχιστη επιτυχία στην αναβίωση της εγχώριας ζήτησης και της ανάπτυξης.
 
Κάποιοι επενδυτές θεωρούν τον στόχο για τον πληθωρισμό ως πολύ φιλόδοξο, ο οποίος ανάγκασε την Τράπεζα να συνεχίσει τις τεράστιες αγορές ομολόγων και μετοχών, την ώρα που άλλες Κεντρικές Τράπεζες άρχισαν την αφαίρεση των μέτρων αυτών. Παράλληλα η επιθετική πολιτική αγορών των τελευταίων ετών σημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατέχει το 45% της αγοράς των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, αφήνοντας εκτός άλλους επενδυτές και αφαιρώντας την ρευστότητα από τις δευτερογενείς αγορές.
 
Από τις αρχές του 2013, όταν ξεκίνησαν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11%, ήτοι κατά 0,50% σε τριμηνιαία βάση, που αποτελεί από τις ψηλότερες επιδόσεις της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Ωστόσο η πραγματική ανάπτυξη είναι λιγότερο εντυπωσιακή με συνολική ανάπτυξη 6,7% μέχρι τώρα ή 0,31% σε τριμηνιαία βάση.
 
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη συχνότητα των αγορών τον Νοέμβριο και θα αυξήσει την περίοδο πώλησης των κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.