Τζεντιλόνι: O πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,8% για όλο το 2022

Ο Ιταλός Επίτροπος δηλώνει ότι δεν είναι υποστηρικτής της λέξης Στασιμοπληθωρισμός

Σημαντική επιβράδυνση θα παρουσιάσει η οικονομία της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό φέτος να εκτοξεύεται σε ιστορικό ρεκόρ όλων λόγω της επίδραση των τιμών της ενέργειας προτού αποκλιμακωθεί το 2023.

>>Διαβάστε επίσης:ΦΑ: Αμοιβαιοποίηση ευρωπαϊκών αποθεμάτων μελετούν οι Βρυξέλλες<<

Παράλληλα υπάρχει και σενάριο περίπου μηδενικής ανάπτυξης σε περίπτωση διακοπής της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.

>>Διαβάστε επίσης:Βρετανία: Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός – Σε απόγνωση νοικοκυριά<<

Μιλώντας κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αναγνώρισε ότι πρόκειται για από τις «βαθύτερες καθοδικές αναθεωρήσεις» των οικονομικών προβλέψεων. Σε ιστορικό υψηλό θα φτάσει και ο πληθωρισμός (6,8% για όλο το 2022). Ωστόσο ο Ιταλός Επίτροπος δηλώνει ότι δεν είναι υποστηρικτής της λέξης Στασιμοπληθωρισμός, όπως είπε.

Βάσει του βασικού σεναρίου της Κομισιόν, που δεν προνοεί εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ θα επιβραδυνθεί στο 2,7% φέτος και θα ρίξει περαιτέρω ταχύτητα υποχωρώντας στο 2,3% το 2023.

«Για το 2022, (η ανάπτυξη) είναι κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, μία από τις πιο απότομες υποβαθμίσεις προβλέψεων τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αναμένεται το 2023 να φτάσει στο 6,8%, στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών και να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Υπενθύμισε δε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο είχε φτάσει στο 7,5%, που είναι ο υψηλότερος από την εποχή της σύστασης της Ευρωζώνης.

«Ο πόλεμος έχει ξεκάθαρα επιδεινώσει τους μετωπικούς ανέμους, οι οποίοι προηγούμενως αναμένονταν να υποχωρήσουν», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Σενάριο για μηδενική ανάπτυξη το 2022

Πάντως, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως το βασικό σενάριο της Κομισιόν, συνοδεύεται από ένα αρνητικό σενάριο (adverse) και ένα πιο αυστηρό σενάριο (severe), που προνοεί υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη ΕΕ αντίστοιχα.

«Στο τελευταίο, πιο αυστηρό σενάριο, η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι κατά 2,5 και 1 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το βασικό σενάριο το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και πέραν της 1 μονάδες το 2023 σε σύγκριση με τη βασική πρόβλεψη», είπε. Σημείωσε δε ότι και στα δύο σενάρια θα υπάρξει και αρνητική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση (όχι για όλο το έτος).

Δεν είμαι υποστηρικτής της λέξης στασιμοπληθωρισμός

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη εισέλθει σε περίοδο Στασιμοπληθωρισμού (στασιμότητα στην ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός), ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως αυτό που βλέπουμε στις εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο πληθωρισμού και έχουμε μια από τις βαθύτερες καθοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης στις προβλέψεις μας. «Αλλά αυτό, μέχρι τώρα μας, δεν οδηγεί την ανάπτυξη σε αρνητικό πεδίο. Φυσικά είναι πιθανόν, αν το αρνητικό σενάριο πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο», πρόσθεσε.

«Συνεπώς δεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της λέξης στασιμοπληθωρισμός διότι ήταν μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες και πολύ διαφορετικές περιστάσεις, αλλά πράγματι, έχουμε πολύ υψηλό πληθωρισμό και αρκετά χαμηλή ανάπτυξη», είπε.

ΚΥΠΕ

 
9613
Thumbnail