Wall Street:Έντονη μεταβλητότητα–Ανησυχία για πληθωρισμό,επιτόκια

Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής, την Πέμπτη η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία συντηρούν τα σενάρια για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομία, εταιρικά αποτελέσματα, κρατικά ομόλογα και μετοχές.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 100 μονάδες ή κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 29.146 μονάδες. Κατά 0,29% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.578 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κινείται στο -0,32% και τις 10.392 μονάδες, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας. 

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται ως απόρροια των νέων στοιχείων για τις τιμές χονδρικής, οι οποίες κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου, σε ακόμη μία αρνητική ένδειξη για την εξέλιξη του πληθωριστικού προβλήματος. 

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου 0,2%. Σε 12μήνη βάση, δε, ο ετήσιος δείκτης διευρύνθηκε κατά 8,5% από 8,7% τον Αύγουστο.   

Την Πέμπτη, θα δημοσιευθούν και τα στοιχεία για τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, με τους αναλυτές να προσδοκούν μια οριακή επιβράδυνση στο 8,1% από 8,3% τον Αύγουστο. 

Ο πληθωρισμός, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας τον τελευταίο τουλάχιστον έναν χρόνο, καθώς το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Προκειμένου να αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων -σήμερα βρίσκονται στο 3%. Μάλιστα, τον Νοέμβριο οι Αμερικανοί τραπεζίτες αναμένεται ευρέως να ανακοινώσουν μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια της τάξης των 75 μονάδων βάσης.  

Παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν ότι η Federal Reserve έχει ακόμη αρκετή δουλειά να κάνει έως ότου τιθασεύσει το φαινόμενο. Το κακό είναι, όμως, ότι τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν την ανάπτυξη και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί έντονο «πόνο» στις αγορές μετοχών και ομολόγων.  

Είναι ενδεικτικό ότι οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χάνουν τουλάχιστον 20% από τις αρχές του 2022, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου «φλερτάρει» με το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008-2009.  

>>Διαβάστε επίσης: Ύφεση,πληθωρισμός και επιτόκια κρατούν «αιχμάλωτη» τη Wall Street<< 

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,53% και τις 385 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,30%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,89%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 περιορίζεται κατά 1,14%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της δανέζικης Chr. Hansen εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 13% χάρη στα εύρωστα τριμηνιαία μεγέθη και το θετικό outlook. Στον αντίποδα, η μετοχή της ολλανδικής Philips κατακρημνίζεται άνω του 9% εξαιτίας της προειδοποίησης για τα εταιρικά κέρδη του γ’ τριμήνου. 

newmoney.gr