WWF: Έτσι θα δημιουργηθούν εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας

Τεράστιας σημασίας η καλύτερη διαχείριση φυσικών περιοχών/Τι αναφέρει σε έκθεση της η οργάνωση WWF (World Wildlife Fund)

Δεκάδες εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν τις επιδοτήσεις που βλάπτουν τα οικοσυστήματα και την άγρια ​​ζωή σε δαπάνες που προστατεύουν και αποκαθιστούν τη φύση, ανακοίνωσε την Πέμπτη η οργάνωση WWF- World Wildlife Fund.
 
Σε έκθεσή της η οργάνωση εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο στην απασχόληση από τη διοχέτευση χρημάτων σε πιο πράσινες δραστηριότητες, τις οποίες κυβερνήσεις ετησίως έβαλαν σε επιζήμιες επιδοτήσεις που υποστηρίζουν πράγματα όπως ορυκτά καύσιμα, υπεραλίευση και μη βιώσιμη γεωργία.
 
"Ο μετασχηματισμός αυτών των τομέων που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες", δήλωσε ο Guido Broekhoven, επικεφαλής πολιτικής, έρευνας και ανάπτυξης του WWF. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη φύση αλλά και για τους ανθρώπους και την οικονομία.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι τεράστιας σημασίας η καλύτερη διατήρηση και διαχείριση φυσικών περιοχών, όπως πάρκα, ωκεανοί, δάση και έρημοι που θεωρούνται ζωτικά για την προστασία των φυσικών συστημάτων από τα οποία εξαρτώνται οι άνθρωποι και για την επίτευξη στόχων για τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη.
 
Η έκθεση του WWF διαπίστωσε ότι η ανακατανομή του ετήσιου ποσού επιδότησης μεταξύ χωρών με βάση τον πληθυσμό τους θα δημιουργούσε 39 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που ωφελούν τη φύση, σε μεγάλο βαθμό στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
 
Οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ανακύκλωση, βιώσιμη διαχείριση της δασοκομίας, γεωργία μικρής κλίμακας και καλύτερη αποθήκευση τροφίμων.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως η πανδημία του COVID-19 έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ενεργήσουν αποφασιστικά για να ανακατευθύνουν τα οικονομικά τους, όταν χρειάζεται.
 
Ο Charles Barber, σύμβουλος βιοποικιλότητας στο Ινστιτούτο World Resources με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η μετατόπιση τεράστιων ποσών από τη «βραχυπρόθεσμη λεηλασία των δασών και των ωκεανών μας» για την ενίσχυση των φυσικών συστημάτων, θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
 
Περίπου 195 χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν το κείμενο ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου για τη διαφύλαξη των φυτών, των ζώων και των οικοσυστημάτων του πλανήτη, παρόμοιο με τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινά διαδικτυακά τον Οκτώβριο.
 
Το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης που αναβλήθηκε τρεις φορές λόγω της πανδημίας θα ολοκληρωθεί με φυσική παρουσία στην Κίνα από τις 25 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου του επόμενου έτους.
 
Ο Li Shuo, σύμβουλος πολιτικής στην Greenpeace China ανέφερε πως τα πλούσια έθνη θα πρέπει επίσης να παρέχουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση σε φτωχότερες χώρες για την προστασία της βιοποικιλότητας, αντί να ισχυρίζονται ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απλώς τερματίζοντας τη χρηματοδότησης για ρυπογόνες βιομηχανίες.

(ΚΥΠΕ)