Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ-Δημοκρατικών

Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά στις ΗΠΑ, με τον εφιάλτη του shutdown να ξαναζωντανεύει. Πάνω που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί φαίνονταν να έχουν τεθεί σε τροχιά συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, μία νέα σύγκρουση απειλεί να παραλύσει ξανά τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έως την Παρασκευή, οπότε πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τις διαπραγματεύσεις έφεραν πάλι σε σημείο μηδέν οι συλλήψεις των παράτυπων μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement), και συγκεκριμένα τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος κι όχι μόνο αυτούς που περνούν από τα σύνορα.

>>> Πόσο στοίχισε στις ΗΠΑ το shutdown <<<

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν επίσης μία συμφωνία γύρω από τον αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ώστε να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ICE να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, αναφορικά με τους ποιους μετανάστες βάζουν στο στόχαστρο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η νέα σύγκρουση Δημοκρατικών Ρεπουμπλικανών έσβησε τις ελπίδες για συμφωνία σήμερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για το Κογκρέσο να περάσει τη χρηματοδότηση έως ότου εκπνεύσει η διορία της Παρασκευής. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορία του προηγούμενου shutdown – του μακροβιότερου στην ιστορία των ΗΠΑ – θα επαναληφθεί και περίπου  800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα τεθούν ξανά σε υποχρεωτική άδεια ή θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

>>> ΗΠΑ: Πως επηρεάζει το shutdown τους εργαζομένους στο Δημόσιο <<<

Το προηγούμενο shutdown τελείωσε τον Ιανουάριο με μία «νίκη» της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι (η οποία αρνείται το κύριο αίτημα του Αμερικανού Προέδρου που είναι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού) και μία πολιτική ήττα για τον Τραμπ, κατά την πρώτη τους σημαντική σύγκρουση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.  

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα σήμερα στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη πολιτική συγκέντρωση για φέτος στο Ελ Πάσο, στο Τέξας – αν και από τα σύνορα, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Τραμπ δεν αναμένεται να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για το τείχος.

naftemporiki.gr
 

 
1982
Thumbnail

Η Κίνα απέρριψε τον ισχυρισμό του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το Πεκίνο χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ διότι η οικονομία του επιβραδύνεται, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «απολύτως παραπλανητικό» και ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν μια συμφωνία.

Χθες, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέλαβε την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας ως ένδειξη ότι οι αμερικανικοί δασμοί έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο 6,2% το δεύτερο τρίμηνο, ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια, εν μέσω πιέσεων στο εμπόριο από τις ΗΠΑ. Το πρώτο εξάμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας το πρώτο εξάμηνο «δεν ήταν μια κακή επίδοση» λαμβάνοντας υπόψιν την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, και συμβάδιζε με τις εκτιμήσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Η σταθερή ανάπτυξη της Κίνας είναι καλή για τον κόσμο και για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Όσο για αυτό που είπαν οι ΗΠΑ ότι ‘επειδή η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, η Κίνα ελπίζει απεγνωσμένα να καταλήξει σε μια συμφωνία με την αμερικανική πλευρά’, αυτό είναι απολύτως παραπλανητικό», πρόσθεσε. Και οι δύο χώρες επιθυμούν μια εμπορική συμφωνία, όχι μόνο η Κίνα, δήλωσε ο Γκενγκ.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο ίδιος. «Και πάλι καλώ την αμερικανική πλευρά να εργαστεί σκληρά με την Κίνα, να συναντηθούν στο μέσο της διαδρομής και στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και αντιμετώπισης να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι αυτό που αναμένει η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, ο Τραμπ και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε μία ακόμα ανακωχή στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αυτή η συμφωνία, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών στην Οσάκα της Ιαπωνίας, είχε στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αλλά δεν έχει οριστεί προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

article 1