Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ-Δημοκρατικών

Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά στις ΗΠΑ, με τον εφιάλτη του shutdown να ξαναζωντανεύει. Πάνω που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί φαίνονταν να έχουν τεθεί σε τροχιά συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, μία νέα σύγκρουση απειλεί να παραλύσει ξανά τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έως την Παρασκευή, οπότε πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τις διαπραγματεύσεις έφεραν πάλι σε σημείο μηδέν οι συλλήψεις των παράτυπων μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement), και συγκεκριμένα τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος κι όχι μόνο αυτούς που περνούν από τα σύνορα.

>>> Πόσο στοίχισε στις ΗΠΑ το shutdown <<<

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν επίσης μία συμφωνία γύρω από τον αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ώστε να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ICE να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, αναφορικά με τους ποιους μετανάστες βάζουν στο στόχαστρο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η νέα σύγκρουση Δημοκρατικών Ρεπουμπλικανών έσβησε τις ελπίδες για συμφωνία σήμερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για το Κογκρέσο να περάσει τη χρηματοδότηση έως ότου εκπνεύσει η διορία της Παρασκευής. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορία του προηγούμενου shutdown – του μακροβιότερου στην ιστορία των ΗΠΑ – θα επαναληφθεί και περίπου  800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα τεθούν ξανά σε υποχρεωτική άδεια ή θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

>>> ΗΠΑ: Πως επηρεάζει το shutdown τους εργαζομένους στο Δημόσιο <<<

Το προηγούμενο shutdown τελείωσε τον Ιανουάριο με μία «νίκη» της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι (η οποία αρνείται το κύριο αίτημα του Αμερικανού Προέδρου που είναι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού) και μία πολιτική ήττα για τον Τραμπ, κατά την πρώτη τους σημαντική σύγκρουση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.  

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα σήμερα στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη πολιτική συγκέντρωση για φέτος στο Ελ Πάσο, στο Τέξας – αν και από τα σύνορα, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Τραμπ δεν αναμένεται να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για το τείχος.

naftemporiki.gr
 

 
1345
Thumbnail

Στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2017 υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιέσεις από την αδυναμία των οικογενειακών κατοικιών.

ad1mobile

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 0,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος του 1,139 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά, στο 1,142 εκατ. από 1,162 εκατ. προηγουμένως.

Οι κατασκευαστικές άδειες κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,7%, στο μέγεθος του 1,269 εκατ. τον Μάρτιο, που ήταν και το πιο χαμηλό των τελευταίων πέντε μηνών. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, ενώ οι άδειες για οικογενειακές κατοικίες υποχώρησαν σε χαμηλό ενάμισι έτους.

article 1