ΥΠΟΙΚ Αμερικής: Απίθανη η ύφεση με τα επιτοκία να αυξάνονται

«Πραγματικά δεν περιμένω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε ύφεση», δήλωσε

Απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εισέλθουν σε ύφεση καθώς τα επιτόκια αυξάνονται για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, δήλωσε την Τετάρτη η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους για την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

>>Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: O πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,8% για όλο το 2022<<

«Πραγματικά δεν περιμένω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε ύφεση», είπε η Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7 που θα γίνει στη Γερμανία.

>>Διαβάστε επίσης:ΦΑ: Αμοιβαιοποίηση ευρωπαϊκών αποθεμάτων μελετούν οι Βρυξέλλες<<
 

Η Ευρώπη είναι «πιο ευάλωτη και φυσικά πιο εκτεθειμένη στο ενεργειακό» καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες, με οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου να απειλεί τη βιομηχανία της.

>>Διαβάστε επίσης:Βρετανία: Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός – Σε απόγνωση νοικοκυριά<<

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Απρίλιο, επίπεδο που είναι ιστορικό υψηλό και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που θέτουν οι κεντρικές τράπεζες.

 

Η αύξηση ήταν ακόμη πιο μεγάλη στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να ενισχύονται σε ποσοστό 8,3% τον Απρίλιο, παρά τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

Στην τελευταία συνεδρία της στις αρχές Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η ταχεία αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τους φόβους για απότομη προσγείωση της ανάπτυξης, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων φρενάρουν την οικονομία, ωθώντας την σε ύφεση, η οποία ορίζεται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προσπάθησε να κατευνάσει τέτοιους φόβους, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «μια ισχυρή οικονομία».

«Τίποτα σε αυτό δεν υποδηλώνει ότι είναι κοντά ή είναι ευάλωτη σε μια ύφεση», είπε στους δημοσιογράφους μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

ΚΥΠΕ

 
9571