11,6 εκ. άτομα απασχολούνταν στον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ

Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στο 5 και το 6%

Το 2019, σύνολο 11,6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών απασχολούνταν σε επαγγέλματα μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 6% του συνόλου των εργαζομένων και το 3% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στο 5 και το 6%.

Σε αυτές τις μεταφορές περιλαμβάνονται οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων (35% των ατόμων που απασχολούνται σε επαγγέλματα μεταφορών), εργάτες μεταφορών και αποθήκευσης (23%), οδηγοί αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών (19%), αγγελιοφόροι, παραλήπτες πακέτων, αχθοφόροι και άλλοι εργαζόμενοι (12%), εργαζόμενοι σε απορρίμματα (5%), μηχανοδηγοί και συναφείς εργαζόμενοι (3%) και συνοδοί ταξιδιού κτλ (3%).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στις μεταφορές ήταν άνδρες (84%). Πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που απασχολούνται σε επαγγέλματα μεταφορών στην ΕΕ ήταν ηλικίας 35-49 ετών (37%) ή ηλικίας 50 ετών και άνω (36%). Από την άλλη πλευρά, μόνο το ένα τέταρτο ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών (27%).

 

Στα δύο τρίτα (18 από τα 27) των κρατών μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στις μεταφορές ήταν ηλικίας 35-49 ετών, με το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα (46%), ακολουθούμενο από τη Ρουμανία (45%), την Τσεχία (44%), Κροατία και Ισπανία (και τα δύο 43%).

Σε επτά Κ-Μ της ΕΕ, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στις μεταφορές, με το υψηλότερο μερίδιο στην Εσθονία (56%), ακολουθούμενο από τη Λετονία (54%), τη Λιθουανία (48%) και τη Γερμανία (46 %). Μόνο σε δύο Κ-Μ της ΕΕ οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ηλικίας 15-34 ετών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο: στις Κάτω Χώρες (54%) και τη Φινλανδία (39%).

Μεταξύ των Κ-Μ της ΕΕ, η Βουλγαρία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στις μεταφορές μεταξύ όλων των απασχολούμενων (10% των απασχολούμενων), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (9%), τη Ρουμανία και τη Λετονία (και οι δύο 8%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία, όπου οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αντιπροσώπευαν το 4% των απασχολούμενων.

Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, η Βουλγαρία και η Λιθουανία κατέγραψαν τα υψηλότερα μερίδια (αμφότερες το 5% του συνολικού πληθυσμού), ακολουθούμενες από οκτώ Κ-Μ της ΕΕ με 4%: Ρουμανία, Λετονία, Εσθονία, Κάτω Χώρες, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μάλτα και Δανία . Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν σε τρία Κ-Μ της ΕΕ: ​​Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Σουηδία, όπου οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αντιπροσώπευαν μόνο το 2% περίπου του συνολικού πληθυσμού.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ