Αεροπορικές εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία δύο χρόνια

Αεροπορικές εταιρείες που «βάρεσαν κανόνι» τη διετία 2018-2019- Τα ηχηρά ονόματα και τα εκατομμύρια επιβάτες τους

Δεκάδες φαίνεται να είναι οι αεροπορικές εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία δύο χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εταιρείες που είτε έκλεισαν οριστικά αναστέλλοντας τις εργασίες τους είτε συγχωνεύθηκαν με άλλες την ώρα που για πολλά χρόνια οι εταιρείες χαμηλού κόστους φύτρωναν σαν τα μανιτάρια. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μόλις πριν μερικές μέρες ανέστειλε τη λειτουργία του και ο αεροπορικός κολοσσός Thomas Cook με παράπλευρες απώλειες σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Κύπρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρσι λουκέτο έβαλε και η κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt η οποία λόγω δυσχερών οικονομικών προβλημάτων βγήκε από την αγορά. 

>>>>> Τέλος εποχής για Thomas Cook-Στον «αέρα» 600 χιλιάδες επιβάτες

Αποτέλεσμα των λουκέτων είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες άτομα με το κλείσιμο μιας εταιρείας αντιμετωπίζουν προβλήματα επαναπατρισμού στις χώρες τους ή χάνουν χρήματα.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τουρίστες αφού πήγαν στο αεροδρόμιο έμαθαν ότι η αεροπορική τους εταιρεία πτώχευσε και αναγκάστηκαν οι αρχές της χώρας τους έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον επαναπατρισμό τους.

Τη διετία 2018- 2019 ανέστειλαν τη λειτουργία τους 22 αεροπορικές εταιρείες. 

Πρόκειται για:

Τη Δανέζικη Primera Air Scandinavia με έδρα την Κοπεγχάγη και τη Λετονική Primera Air Nordic με έδρα τη Ρίγα. Ο εν λόγω εταιρείες είχαν στόλο εφτά αεροσκαφών και 300 άτομα προσωπικό.

Η κυπριακή εταιρεία Cobalt που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 πριν βάλει οριστικά λουκέτο το 2018 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2018, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας με 8,2% εβδομαδιαία ισχύ μετά την Aegean Airlines.

>>> Διαβάστε ακόμη: Moody’s - Θα επηρεάσει κυπριακές τράπεζες η εκκαθάριση Thomas Cook <<<

Η γερμανική Azur Air, εταιρεία τουρκικών συμφερόντων με έδρα το Ντίσελντορφ και στόλο δυο αεροσκαφών η οποία και ανέστειλε τη λειτουργία της.

Η Ελβετική ASL Airlines με μόλις ένα επιβατικό αεροσκάφος και αρκετά cargo. Ανέστειλε τη λειτουργιά της επίσης το 2018.

>>> Διαβάστε ακόμη: Περδίος - Νέες αγορές και αναβάθμιση προϊόντος για τουρισμό <<<

Η Νορβηγική Fly Viking με στόλο τριών αεροσκαφών.

Η ουκρανική DART Ukrainian Airlines με έδρα το Κίεβο και με στόλο οκτώ αεροσκαφών. 

Η Skywork Airlines με έδρα τη Βέρνη της  Ελβετίας και με στόλο έξι αεροσκαφών. 

Η ρωσική Saratov Airlines με στόλο 8 αεροσκαφών και η οποία μετά από δυστύχημα δεν μπόρεσε να ανακάμψει αφού οι  ρώσικες αρχές αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας της λόγω παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Η  Open Skies η οποία και ήταν θυγατρική της British Airways στο Παρίσι με δυο αεροσκάφη. Έκλεισε και αυτή το 2018.

Η γερμανική AirBerlin η οποία ταξίδευε τους επιβάτες της για σχεδόν 40 χρόνια βάρεσε κανόνι μέσα στο 2018.

Επίσης, μέσα στο 2018 έκλεισαν η ολλανδική Fly Orange (μόλις 3 μήνες ζωής), οι σουηδικές NextJet και Sparrow, η βελγική VLΜ, η βρετανική Monarch Airlines με αρκετές πτήσεις προς την Κύπρο, η Ισλανδική WOW, η γαλλική XL Airways και η γερμανική Small Planet Airlines.
 
"Κανόνι" βάρεσε και η Thomas Cook Group plcΣυστάθηκε στις 19 Ιουνίου 2007 με τη συγχώνευση της Thomas Cook AG (η ίδια η διάδοχος της Thomas Cook & Son) και της MyTravel Group. Ο όμιλος λειτούργησε σε δύο χωριστά τμήματα: ως ταξιδιωτικός πράκτορας και ως αεροπορική εταιρεία. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 η Thomas Cook ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η  εταιρεία ήταν εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Μετά το κανόνι που βάρεσε, περίπου 21.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο παρέμειναν χωρίς θέσεις εργασίας (συμπεριλαμβανομένων 9.000 υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου) και 600.000 πελάτες (150.000 από το Ηνωμένο Βασίλειο) παρέμειναν στο εξωτερικό, προκαλώντας τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για ειρηνικούς σκοπούς. Η εν λόγω εταιρεία εκτελούσε αρκετές πτήσεις και προς τη χώρα μας. 

H Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε, μάλιστα, δια στόματος του Υπ. Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, την ετοιμότητά της να εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τεράστιο & άμεσο πλήγμα για ξενοδοχεία από κλείσιμο Thomas Cook <<<

Πολύ πρόσφατα, επίσης, ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Germania (με έδρα το Βερολίνο και αρκετές πτήσεις προς την Κύπρο) κήρυξε πτώχευση, παρά τα 4 εκατ. επιβάτες που εξυπηρετούσε ετησίως ενώ λουκέτο έβαλε και η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική αεροπορική εταιρεία Aigle Azur.


 

Αντρέας Πολυκάρπου