Άλμα πληθωρισμού – Οι κινήσεις της ΕΚΤ για επιτόκια & ομόλογα

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Έχοντας προεξοφληθεί η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, τα ευρωπαϊκά κράτη αναμένουν τη Παρασκευή (1/7) από τη Eurostat τα νεότερα για το ύψος του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο.

Αναμένουν όμως και την… επόμενη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που εχει δώσει σήμα ανόδου των επιτοκίων (για να καλύψει τον πληθωρισμό) την ώρα, όμως, που η Κριστίν Λαγκάρντ “κλείνει το μάτι” στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για στήριξη στην αγορά ομολόγων.

Ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη με την ΕΚΤ να σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο κατά 0,25 μονάδες και νεα αύξηση τους στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προϊδέασε πρόσφατα και η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Κάτι που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές καθώς αναμένουν ότι όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα βασικά τους επιτόκια εντός του 2022.

Την ίδια ώρα όμως η ΕΚΤ καθησυχάζει τους… “βαλλόμενους” λέγοντας ότι το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP δεν σταματά! Η ΕΚΤ φαίνεται πως θα συνεχίσει να επαναγοράζει ομόλογα που λήγουν, ενισχύοντας -έως το 2024- οικονομίες, με υψηλό δημόσιο χρέος.

Ακόμα και σήμερα δηλαδή η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει την αγορα ομολόγων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, “κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024”. Έχει ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα ότι “σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.” Κινήσεις που αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που «βλέπει» η Εurostat. Σήμερα, μάλιστα θα ανακοινώσει για τον δείκτη Ιουνίου. 

newmoney.gr