Ανάπτυξη μόλις 0,1% κατέγραψε το β΄ τρίμηνο η γερμανική οικονομία

Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επιβραδύνεται καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη

Ελαφρά ανάπτυξη κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία, εξέλιξη που είναι καλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει στάσιμη, σύμφωνα με αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ωθώντας πιο μακριά το φάσμα της ύφεσης.

>>> Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Σε κίνδυνο 370.000 θέσεις λόγω της ενεργειακής ακρίβειας <<<

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, η οποία προηγουμένως προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη.

Η γερμανική οικονομία ενισχύθηκε τόσο από την ιδιωτική όσο και από τη δημόσια εγχώρια ζήτηση, με τις δαπάνες του κράτους να αυξάνονται κατά 2,3%.

Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς το τέλος των περιορισμών για την COVID-19 έφερε περισσότερους τουρίστες και φαγητό σε εξωτερικούς χώρους.

Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επιβραδύνεται καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγεί σε μεγάλη άνοδο τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η Γερμανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, ωστόσο, η Μόσχα έχει μειώσει σταδιακά την προσφορά από την έναρξη του πολέμου.

Η απειλή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου έχει αυξήσει την πιθανότητα ελλείψεων ενεργειακών πόρων κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και έφερε τη Γερμανία πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών, με τιμωρητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel έχει προειδοποιήσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι παρόλο που η γερμανική οικονομία άντεξε καλά το δεύτερο τρίμηνο, τα νέα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα «επιδείνωναν περαιτέρω τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο».

Ειδικότερα, εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, «είναι πιθανή μια ύφεση για τον ερχόμενο Χειμώνα», σημείωσε.

(ΚΥΠΕ)