Αυξήσεις στο ρεύμα: Πώς τις αντιμετωπίζουν στην Ισπανία

Σχέδιο που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Μια νέα σειρά από μέτρα παρουσίασε στην Ισπανία η κυβέρνηση, με στόχο να μειωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, λόγω της αύξησης των τιμών.

Το σχέδιο αυτό, που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες από το 5,11% στο 0,5%, δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Επίσης, προβλέπεται να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας, χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης διαβεβαιώνει ότι αυτό το μέτρο, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, θα επιτρέψει να μειωθεί «ο λογαριασμός των καταναλωτών».

Ένα πρώτο πακέτο μέτρων είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στα τέλη Ιουλίου. Έτσι, μειώθηκε προσωρινά ο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος από το 21% στο 10%, ενώ ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή στο ρεύμα έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Facua, κατά μέσο όρο ο μηνιαίος λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Ισπανοί φτάνει τα 108 ευρώ, δηλαδή αύξηση 62% μέσα σε έναν χρόνο.

Η αύξηση των τιμών προκάλεσε εντάσεις το καλοκαίρι στους κόλπους της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos. Μάλιστα, η ριζοσπαστική αριστερά απείλησε ότι αν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή αβεβαιότητα», θα οργανώσει κινητοποιήσεις.

Πηγή: newmoney

 
7228