Βιομηχανική παραγωγή: Πτώση στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Σημαντική πτώση κατά 2,3% κατέγραψε σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην ζώνη του ευρώ και κατά 1,6% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Τον Ιούνιο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ.

Τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην η ΕΕ, καθώς τα εργοστάσια σε όλη την περιοχή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και την εξασθένηση της ζήτησης.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέοι κανόνες για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ <<<

Μηνιαία σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό όμιλο και ανά κράτος μέλος

Ειδικότερα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,2% από μήνα σε μήνα, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,6% και των ενδιάμεσων προϊόντων κατά 0,8%, ενώ η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,2%.

Στην ΕΕ, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 3,2%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,6% και ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,8%, ενώ η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,7% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,0%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σερ Ιρλανδία (-18,9%), Εσθονία (-7,4%) και Αυστρία (-3,2%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Λιθουανία (+6,5%), Σουηδία (+5,8%) και Μάλτα (+4,2%).

Ετήσια σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό όμιλο και ανά κράτος μέλος

Στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο του 2022, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 5,4%, των ενδιάμεσων αγαθών κατά 1,8% και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,1%, ενώ η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,4%., ενώ η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,4%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις σε Ιρλανδία (-23,7%), Εσθονία, Σλοβακία (-6,4%) και Βέλγιο (-5,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (+17,6%), τη Δανία (+12,0%) και την Πολωνία (+10,3%).

Πηγή: Ot.gr