Brexit: Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για σύμφωνια

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό την απειλή του γαλλικού βέτο

Υπό την απειλή του γαλλικού βέτο σε περίπτωση μιας ασύμφορης συμφωνίας, Ευρωπαίϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο εντείνουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για να επιτύχουν μία συμφωνία για το Brexit έστω και την ύστατη ώρα.

«Εάν υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα είναι καλή...θα εναντιωθούμε», προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. Με βέτο; «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο».

Η Γαλλία θα κάνει την δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας. «Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό».

Η προειδοποίηση αυτή και η πίεση που ασκεί επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας απηχεί την αυξανόμενη ανησυχία της Γαλλίας μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό να αποφύγει την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου άνευ συμφωνίας.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, την ανησυχία αυτήν της Γαλλίας συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μία μη ισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξηγεί.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διασφάλιση της ενότητας

Σε ένδειξη της διάστασης των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των 27, πολλές ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν αντίθετα ότι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκουν μία συμφωνία «με κάθε τίμημα».

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να διασφαλισθεί η μεταξύ μας ενότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία...Θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή τις προσεχείς ημέρες όποια και αν είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πριν τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στο Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει σήμερα για τις τελευταίες συνομιλίες, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του σαββατοκύριακου. Διαφορετικά τυχόν συμφωνία δεν θα είναι δυνατόν να επικυρωθεί εγκαίρως, πριν από την 31η Δεκεμβρίου, από τα εθνικά κοινοβούλια των 27.

«Αγκάθια» αλιεία και ανταγωνισμό

Χωρίς συμφωνία η οποία θα πλαισιώνει την σχέση τους από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορονοϊού.

Τρία ακανθώδη θέματα μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας: η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.

Κυβερνητική πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έφερε νέα αιτήματα, απροσδόκητα και αυστηρότερα, σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπό την πίεση της Γαλλίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Αλοκ Σάρμα δήλωσε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit βρίσκονται σε δύσκολη φάση, με μία σειρά «ευαίσθητων θεμάτων» να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Σε αυτήν την βάση πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία».

«Σε δύσκολο σημείο οι διαπραγματεύσεις» λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Οι εμπορικές συνομιλίες Βρετανίας και ΕΕ είναι σε «πολύ δύσκολο σημείο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται τη βρετανική κυριαρχία.

«Είμαστε δεσμευμένοι στο να εργαστούμε σκληρά για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα για να ξεπεραστούν. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι πολύ λίγος και είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο στις συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν σέβεται τις θεμελιώδεις μας αρχές σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την ανάκτηση του ελέγχου».

Πηγή: Naftemporiki.gr

Tags
 
7390