ΔΕΕ: Η 'γεύση' ενός τροφίμου δεν προστατεύεται

Η 'γεύση' ενός τροφίμου δεν προστατεύεται από την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, κρίνει το ΔΕΕ

"Η γεύση ενός τροφίμου δεν μπορεί να προστατεύεται βάσει του δικαιώματος του δημιουργού", έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφαινόμενο ότι η γεύση ενός τροφίμου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "έργο". Το ΔΕΕ κατέληξε σε αυτή την απόφαση εξετάζοντας υπόθεση της διαμάχης δύο Ολλανδών παραγωγών τυριών εμπλουτισμένα με βότανα, τα οποία φέρεται να είχαν παρόμοια γεύση. Καθώς ο ένας από τους δύο παραγωγούς έκρινε πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του στην πνευματική ιδιοκτησία του τυριού, τα ολλανδικά δικαστήρια έστειλαν την υπόθεση στο ΔΕΕ.

Το ΔΕΕ με τη σημερινή του απόφαση διευκρινίζει ότι η έννοια του "έργου" που έχει να κάνει με την οδηγία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαιτεί πρώτα απ` όλα μια σχετική "αντικειμενικότητα" κάτι που δεν είναι αναμενόμενο σε ότι αφορά τη γεύση τροφίμων.

Το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι, σε αντίθεση, παραδείγματος χάριν, με ένα λογοτεχνικό, εικαστικό, κινηματογραφικό ή μουσικό έργο, που αποτελεί ακριβή και αντικειμενική μορφή έκφρασης, ο προσδιορισμός της γεύσης τροφίμου στηρίζεται κατά βάση στις γευστικές αισθήσεις και εμπειρίες που είναι υποκειμενικές και μεταβλητές. Πράγματι, οι αισθήσεις αυτές εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από παράγοντες που σχετίζονται με το πρόσωπο που δοκιμάζει το συγκεκριμένο προϊόν, όπως η ηλικία του, οι διατροφικές προτιμήσεις του και οι καταναλωτικές του συνήθειες, καθώς και με το περιβάλλον ή το πλαίσιο στο οποίο δοκιμάζεται το προϊόν αυτό.

"Ακριβής και αντικειμενικός προσδιορισμός της γεύσης τροφίμου, που να παρέχει τη δυνατότητα διάκρισης της γεύσης αυτής από τη γεύση άλλων προϊόντων του ίδιου είδους, δεν είναι δυνατός με τεχνικά μέσα στο παρόν στάδιο της επιστημονικής εξέλιξης", αναφέρει το ΔΕΕ και καταλήγει ότι "η γεύση τροφίμου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «έργο» και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προστατεύεται βάσει του δικαιώματος του δημιουργού σύμφωνα με την οδηγία".