Δυσοίωνες προβλέψεις Κομισιόν για οικονομία ΕΕ και Ευρωζώνης

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι αβέβαιος, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει μια βαθιά ύφεση φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκαν από τον Επίτροπο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι «επειδή η άρση των μέτρων lockdown προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό, τι είχε υπολογιστεί στις εαρινές προβλέψεις, ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι πιο σημαντικός από τον αναμενόμενο».

Συγκεκριμένα «η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα ανακάμψει κατά 6,1% το 2021».

«Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να αυξηθεί κατά 5,8% το 2021», προστίθεται.

>>> Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν:Σημαντικοί κίνδυνοι για οικονομία Κύπρου λόγω Τουρισμού  <<<

Η συρρίκνωση το 2020 Επομένως, αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 7,7% για τη ζώνη του ευρώ και 7,4% για την ΕΕ συνολικά στις εαρινές προβλέψεις. Η ανάπτυξη το 2021 θα είναι επίσης ελαφρώς λιγότερο ισχυρή από ότι στις εαρινές προβλέψεις.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν ήδη σημαντικός το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρόλο που τα περισσότερα κράτη μέλη άρχισαν να θεσπίζουν μέτρα lockdown στα μέσα Μαρτίου. Με ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα lockdown το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομική παραγωγή αναμένεται να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περισσότερο από ό, τι στο πρώτο τρίμηνο.

«Ωστόσο, τα πρώιμα στοιχεία για το Μάιο και τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι μπορεί τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει», αναφέρει η Κομισιόν.

«Η ανάκαμψη αναμένεται να κερδίσει έλξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και παραμένει ελλιπής και άνιση στα κράτη μέλη», τονίζει.

Καταγράφει ακόμη ότι το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό στο ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά. «Οι διαφορές στην κλίμακα του αντίκτυπου της πανδημίας και της ισχύος των ανακάμψεων στα κράτη μέλη προβλέπεται τώρα να είναι ακόμη πιο έντονες από ό, τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις», προειδοποιεί.

Επιπλέον, οι συνολικές προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει λίγο μετά την εαρινή πρόβλεψη, αν και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις υποκείμενες δυνάμεις που οδήγησαν στις τιμές.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, οι επιπτώσεις τους αναμένεται να εξισορροπηθούν από τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις των μειώσεων του ΦΠΑ και άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί σε ορισμένα κράτη μέλη.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), προβλέπεται τώρα στο 0,3% το 2020 και στο 1,1% το 2021. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,6% το 2020 και 1,3% το 2021 .

«Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλοί και κυρίως προς τα κάτω», τονίζει.

>>> Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Ύφεση 9% στην Ελλάδα το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021 <<<

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η κλίμακα και η διάρκεια της πανδημίας, και ενδεχομένως απαραίτητα μελλοντικά μέτρα lockdown, παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα.

Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να αποσύρονται και δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων.

«Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να υποστεί πιο μακροπρόθεσμες ουλές από το αναμενόμενο και ότι οι δυσκολίες ρευστότητας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας για πολλές εταιρείες», αναφέρει.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και υπάρχει κίνδυνος τα κράτη μέλη να μην συντονίσουν επαρκώς τις εθνικές πολιτικές αντιδράσεις», τονίζει.

«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδίως για το Ηνωμένο Βασίλειο. Γενικότερα, οι προστατευτικές πολιτικές και η υπερβολική απομάκρυνση από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

Υπάρχουν επίσης «ανοδικοί κίνδυνοι» (δηλ. να εξελιχθούν καλύτερα οι προβλέψεις), όπως η έγκαιρη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου, σημειώνει η Κομισιόν.

«Η πρόταση της Κομισιόν για σχέδιο ανάκαμψης, με επίκεντρο το NextGenerationEU, δεν λαμβάνεται υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί», καταγράφει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τζεντιλόνι: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι αβέβαιος
«Οι θερινές προβλέψεις δείχνουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι στρωμένος με αβεβαιότητα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τα δημόσια οικονομικά Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρουσίαση του πακέτου των προβλέψεων σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος εξήγησε ότι «πρώτον, η πανδημία έπληξε την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σκληρά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ακόμη και αν αρχίζει τώρα μια προσεκτική ανάκαμψη». «Στη ζώνη του ευρώ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος και να αυξηθεί κατά 6,1% το 2021», είπε. 

«Για την ΕΕ στο σύνολό της, η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να αυξηθεί κατά 5,8% το 2021», σημείωσε.

Όπως τόνισε «η συρρίκνωση το 2020 αναμένεται επομένως να είναι περίπου μία εκατοστιαία μονάδα χειρότερη από ό, τι προβλεπόταν στις εαρινές προβλέψεις. Η ανάπτυξη το 2021 θα είναι επίσης ελαφρώς λιγότερο ισχυρή από ότι στην εαρινή πρόβλεψη».

Δεύτερον, όπως εξήγησε «τα γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα πολιτικής έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής μεγαλύτερη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν με διάφορα μέτρα, ιδίως με προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας που βοήθησαν να διατηρήσουν τους υπαλλήλους προσκολλημένους στις δουλειές τους, όμως στο μέλλον, η επιτυχία αυτών των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της ανάκαμψης, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επιστροφή των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στους δικαιούχους των προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας».

Τρίτον, τόνισε, «βλέπουμε διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Αν και όλοι μας πλήττονται από ένα κοινό σοκ, αυτό έχει επηρεάσει διαφορετικά τα κράτη μέλη. Ο κίνδυνος αυξανόμενης απόκλισης ήταν η λογική της πρότασης ενός κοινού σχεδίου ανάκαμψης. Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να υλοποιείται και τα επιχειρήματα για το NGEU είναι πλέον ισχυρότερα από ποτέ. Μερικοί χτυπήθηκαν νωρίτερα και πιο σκληρά από το COVID-19. Ορισμένοι είχαν οικονομικές δομές που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως οι μεγάλοι τουριστικοί τομείς που υπέστησαν πολλά από μέτρα περιορισμού. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος περισσότερο σε ορισμένα κράτη μέλη από ό, τι σε άλλα, και να ανακάμψει πιο αργά», σημείωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Τέταρτον, συνέχισε, «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σχετικά χαμηλός φέτος και να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα προς το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης. Σε σύγκριση με την άνοιξη, οι προοπτικές αλλάζουν μόνο ελαφρά. Και πέμπτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι συνεχίζουν να γέρνουν προς τα κάτω. Η πανδημία δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο παγκοσμίως. Ενώ η πρόβλεψή μας βασίζεται στην υπόθεση ότι ο κύριος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είχε ήδη δει το δεύτερο τρίμηνο, ότι τα μέτρα περιορισμού θα συνεχίσουν να διευκολύνονται και να αποφευχθούν εκτεταμένες περαιτέρω εστίες στην ΕΕ, φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα συμβεί», διευκρίνισε ο Επίτροπος.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με αυτήν την ενδιάμεση θερινή πρόβλεψη του καλοκαιριού είναι υψηλή καθώς η κλίμακα και η διάρκεια της πανδημίας παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα», προειδοποίησε.

Όπως εξήγησε: «πρώτον, οι υποθέσεις για την πανδημία θα μπορούσαν να είναι πολύ αισιόδοξες. Ελλείψει εμβολίου και θεραπευτικών επιλογών για το COVID-19, οποιαδήποτε συνεχής αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων ή περαιτέρω σημαντικών εστιών θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές».

«Δεύτερον, η αγορά εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί χειρότερα από το αναμενόμενο. Ελλείψει ταχείας ανάκαμψης της ζήτησης, οι εταιρείες ενδέχεται να προχωρήσουν σε ευρύτερες απολύσεις όταν λήξουν τα προσωρινά προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας», προειδοποίησε ο Τζεντιλόνι.

«Τρίτον, τα προβλήματα φερεγγυότητας θα μπορούσαν να επηρεάσουν περισσότερες εταιρείες από ό, τι αναμενόταν σήμερα. Η αύξηση των εταιρικών προεπιλογών θα μπορούσε να αποτρέψει τις εταιρείες από την αναδιάρθρωση και να καταλήξει σε εκκαθάριση με περαιτέρω επιπτώσεις στην απασχόληση και στον χρηματοπιστωτικό τομέα», εξήγησε.

«Τέταρτον, παρά τη σταθερότητα που επιτυγχάνεται μέσω πρωτοβουλιών της κεντρικής τράπεζας, τα επεισόδια αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης αποσύνδεσης των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην πραγματική οικονομία», σημείωσε.

«Τέλος, εάν η μεταβατική περίοδος με το Ηνωμένο Βασίλειο λήξει χωρίς συμφωνία, αυτό θα παραπλανήσει την καθαρά τεχνική υπόθεση μιας αμετάβλητης εμπορικής σχέσης. Αυτό θα ήταν αρνητικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, αν και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημείωσε ο Π. Τζεντιλόνι, «μια ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει την ταχύτερη άρση των υπόλοιπων περιορισμών από ό, τι υποτίθεται».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Και η ταχεία εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου ανάκαμψης της Κομισιόν, θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», τόνισε.

«Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτούς τους αριθμούς, κάτι που θα ήταν αδιανόητο στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτή η οικονομική αναταραχή είναι το αποτέλεσμα μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, ένας αριθμός εξακολουθεί που να αυξάνεται μέρα με τη μέρα - σε ορισμένα μέρη του κόσμου με ανησυχητικό ρυθμό», είπε ο Επίτροπος.

«Και φυσικά, ενώ η πολιτική απάντηση σε ολόκληρη την Ευρώπη βοήθησε να μετριάσει το πλήγμα για τους πολίτες μας, όλο αυτό παραμένει μια ιστορία αυξανόμενης ανισότητας, φτώχειας και ανασφάλειας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ώστε να δοθεί τόσο νέα εμπιστοσύνη όσο και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ
 

 
7478