ΕΕ: Αποδεκτή η παραίτηση Χόγκαν από Φον Ντερ Λάιεν

Το χαρτοφυλάκιο του παραιτηθέντος Επιτρόπου αναλαμβάνει προσωρινά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση Χόγκαν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν, καλώντας την ιρλανδική Κυβέρνηση να προτείνει δύο νέους υποψήφιους (έναν άνδρα και μια γυναίκα) για να καλυφθεί η θέση του, μεταβιβάζοντας προσωρινά την αρμοδιότητα του εμπορίου στον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Πρόεδρος, «χθες (26/8) το βράδυ ο Φιλ Χόγκαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση ως Επίτροπος Εμπορίου. Το σέβομαι και είμαι πολύ ευγνώμων για την ακούραστη και επιτυχημένη δουλειά του ως Επιτρόπου και ως μέλους του Κολεγίου. Τον ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο της Επιτροπής, όχι μόνο σε αυτήν την εντολή, αλλά και στην προηγούμενη εντολή, όταν ήταν Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη», ανέφερε.

«Τις τελευταίες ημέρες, συζήτησα με τον Φιλ Χόγκαν για τις κινήσεις του στην Ιρλανδία, υπό το φως των πληροφοριών που προέκυψαν σχετικά με τον σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία στην Ιρλανδία. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι Ευρωπαίοι κάνουν θυσίες και δέχονται οδυνηρούς περιορισμούς, αναμένω από τα μέλη του Σώματος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες εθνικούς ή περιφερειακούς κανόνες ή συστάσεις», σημείωσε.

«Σύμφωνα με το άρθρο 246 της Συνθήκης, εναπόκειται τώρα στην ιρλανδική Κυβέρνηση να παρουσιάσει κατάλληλους υποψηφίους για έναν Επίτροπο ιρλανδικής ιθαγένειας. Όπως και στο παρελθόν, θα καλέσω την ιρλανδική Κυβέρνηση να προτείνει μια γυναίκα και έναν άνδρα. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει τη μεταβατική αρμοδιότητα για τα εμπορικά θέματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα αποφασίσω για την τελική κατανομή χαρτοφυλακίων στο Σώμα των Επιτρόπων», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ
 

 
5551
Thumbnail