Η κύρια χώρα προέλευσης των προϊόντων-μαϊμού στην Ευρώπη είναι η Κίνα, σύμφωνα με την Κομισιόν

Αύξηση των κλεψίτυπων, μη αυθεντικών προϊόντων που κατασχέθηκαν στα τελωνεία της ΕΕ, δείχνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, τα κατασχεθέντα φορτία αυξήθηκαν από 57.433 το 2017 σε 69.354 το 2018, αν και το συνολικό ποσό των αντικειμένων που κρατήθηκαν μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Οι 15 κορυφαίες οικονομίες προέλευσης προϊόντων «μαϊμού» στην ΕΕ <<<

Σχεδόν 27 εκατομμύρια αντικείμενα που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ) κρατήθηκαν το 2018 με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 740 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυριότερες κατηγορίες αντικειμένων ήταν τα τσιγάρα, τα οποία αντιπροσώπευαν το 15% του συνολικού ποσού των αντικειμένων, τα παιχνίδια (14%), τα υλικά συσκευασίας (9%), οι ετικέτες και αυτοκόλλητα (9%) και είδη ένδυσης (8%). Τα προϊόντα για καθημερινή προσωπική χρήση στο σπίτι, όπως τα είδη περιποίησης σώματος, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και τα ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 37% του συνολικού αριθμού των προϊόντων που κρατούνται.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα συνέχισε να είναι η κύρια χώρα προέλευσης προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Βόρεια Μακεδονία ήταν η κύρια προέλευση για τα κλεψίτυπα αλκοολούχα ποτά. Η Τουρκία ήταν η κορυφαία πηγή για άλλα ποτά, αρώματα και καλλυντικά. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα τελωνεία της ΕΕ κατάσχεσαν ένα μεγάλο αριθμό ψεύτικων ρολογιών, κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, κασετών μελάνης και τόνερ, CD / DVD, ετικετών, ετικετών και αυτοκόλλητων ετικετών από το Χονγκ Κονγκ της Κίνας. 

Η κύρια πηγή για εξοπλισμό πληροφορικής ήταν η Ινδία, η Καμπότζη για τα τσιγάρα και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη για υλικά συσκευασίας.

ΚΥΠΕ - Aθανάσιος Αθανασίου

 
3087
Thumbnail

Το προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται δημοσιογραφικά η ΕΕ και τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

ad1mobile

Πόσο συχνά διαβάζουμε ότι δημιουργήσαμε 11 εκ. θέσεις εργασίας διερωτήθηκε ο Πιέρ Γκραμένια απευθυνόμενος σε αποστολή δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες.

Ο Πιέρ Γκραμμένια, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε: “ο προστατευτισμός, οδηγεί στον εθνικισμό και ο εθνικισμός στον πόλεμο. Δεν το λέμε τυχαία τη φράση ‘εμπορικός πόλεμος΄; είναι ένας πόλεμος που οδηγεί σε έναν άλλο πόλεμο”.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

“Η ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ορατή σε σχέση με το τι ακριβώς κάνει, μέσα από τα μάτια των τρίτων κρατών, δεν έχει καλό marketing δεν έχει εξηγηθεί καλά”, δήλωσε.

Σημείωσε δε ότι “ο ESM είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας, βοήθησε την Ελλάδα και άλλες 4 χώρες να ξεπεράσουν την κρίση, σήμερα η Ελλάδα και οι άλλες 4 χώρες έχουν βγει από την κρίση και αποπληρώνουν τα δάνειά τους ακριβώς λόγω του ESM”.

Ανέφερε δε “μεγάλη η πρόοδος στην τραπεζική ένωση, ίσως όχι τόσο μεγάλη στην εγγύηση καταθέσεων, αλλά προχωράμε” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Η Ευρώπη ενισχύεται, όταν ανέλαβα υπουργός το 2013 ήμασταν ακόμα στο μέσο της, το ευρώ ξεπέρασε το εφηβικό του πρόβλημα, η ανεργία έπεσε σε όλες τις χώρες, δημιουργήσαμε 11 εκ. θέσεις εργασίας - την τελευταία φορά που το κάναμε ήταν τη δεκαετία του 60 - η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλα τα Κράτη Μέλη, κάποιοι λένε ότι  τα καλά νέα δεν είναι νέα, αλλά αν μου λέγανε ότι το eurogroup δημιούργησε 11 εκ. δουλειές δεν θα το πίστευα”.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε σχέση με την “απλοποίηση” των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Πιέρ Γκραμένια δήλωσε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. “Οι επενδύσεις δεν είναι σαν όλα τα άλλα έξοδα, οι επενδύσεις προετοιμάζουν το μέλλον”, τόνισε.

“Η Ελλάδα είχε φτάσει σε ένα σημείο που έκανε επενδύσεις κάτω από 1 δις Ευρώ το χρόνο - πως θα βγεις από την κρίση αν δεν επενδύσεις τίποτα”, διερωτήθηκε. Πρότεινε δε, καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια επένδυση είναι επωφελής ή όχι, να εξαιρούνται από τα κριτήρια του ΣΣΑ οι κλιματικά φιλικές επενδύσεις και αυτές που στηρίζουν την πράσινη μετάβαση.

“Αν είμαστε χαλαροί στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καλύτερα να αλλάξουμε δουλειά”, είπε ο Υπουργός σε σχέση με την πρωτοβουλία 6 Κρατών Μελών της ΕΕ για την εγκαθίδρυση κεντρικής αρχής για το θέμα αυτό στην ΕΕ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καθώς τέλος η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε την έκδοση ενός πράσινου “σουκούκ” (είδος ενυπόθηκης δανειακής σύμβασης συμβατής με την ισλαμική θρησκεία) ο Υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της πολυμέρειας, ειδικά τώρα που τίθεται σε αμφισβήτηση σε πολλά σημεία του πλανήτη. Δήλωσε δε ότι αναγνωρίζει πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στην έκδοση αυτή της Islamic Development Bank και τα πράσινα ομόλογα της ΕΤΕπ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

ad2mobile

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πιέρ Γρκαμένια και κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, τόνισε ότι “κάθε φορά που ανεβαίνουν κόμματα που οπουδήποτε στην Ευρώπη που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, αυτό με θλίβει”. “Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα το ερώτημα που θέτω είναι ‘θέλουν περισσότερη Ευρώπη’”. “Σε κάποιο σημείο στο χρόνο η Ελληνική κρίση ήταν τέτοια που κάποιοι έλεγαν ότι η έξοδος από ευρώ μπορεί να ήταν η εύκολη λύση - και αυτό το λέγανε εντός και εκτός Ελλάδας - αλλά όπως είδατε η κυβέρνηση διάλεξε να μείνει στο τέλος. Το ίδιο και σε σχέση με το Brexit: κάποιοι λέγανε ότι και άλλες χώρες θα θέλουν να φύγουν- αυτό δε συνέβη”, σημείωσε ο Π.Γκραμένια ζητώντας προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων από επιμέρους εκλογικά αποτελέσματα. 

(ΚΥΠΕ/Aθανάσιος Αθανασίου)
 

article 1