ΕΕ: Κατασχέθηκαν 62,6 εκ. τσιγάρα που προορίζονται για λαθραία

OLAF, βέλγικες και μαλαισιανές αρχές σταμάτησαν την εισαγωγή 200 εκ. λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ

Στην κατάσχεση 62,6 εκατομμυρίων τσιγάρων που προορίζονται για λαθραία εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ο OLAF σε συνεργασία με τα βελγικά και μαλαισιανά τελωνεία, εξαρθρώνοντας λαθρεμπορική επιχείρηση που σκόπευε να διαθέσει στην αγορά της ΕΕ άνω των 200 εκ. τσιγάρων.

>>> Ολες οι ειδήσεις για την οικονομία στην Ευρώπη <<<

Συγκεκριμένα, μετά την κατάσχεση περίπου 135 εκατομμυρίων λαθραίων τσιγάρων σε εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι της Αμβέρσας και σε αποθήκες στη γύρω περιοχή από τη βελγική Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, ξεκίνησαν κοινές έρευνες με την OLAF για την προέλευση των τσιγάρων. Η ανάλυση της διαδρομής των εμπορευματοκιβωτίων μαζί με πρόσθετες έρευνες κατέδειξαν ότι άλλα έξι εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν τσιγάρα είχαν ήδη υποβληθεί σε ψευδή δήλωση σε ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στη Μαλαισία, έτοιμα για περαιτέρω αποστολή στην Ευρώπη. Το εγκληματικό δίκτυο που ήταν επιφορτισμένο με την επιχείρηση προσπαθούσε ξεφύγει μεταφέροντας τα εμπορευματοκιβώτια σε διαφορετική θέση.

Η OLAF ειδοποίησε το Βασιλικό Τμήμα Τελωνείων της Μαλαισίας, το οποίο επέβαλε αμέσως έλεγχο των υπόπτων εμπορευματοκιβωτίων. Η επιτυχής παράνομη εισαγωγή των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τσιγάρων στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της.

ΚΥΠΕ - Aθανάσιος Αθανασίου

 
5041
Thumbnail