ΕΕ: Οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν πρέπει να βλάπτουν το εμπόριο

Δεν πρέπει να βλάπτουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά του μπλοκ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια και στα σύνορα που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της Covid-19 δεν βλάπτουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά του μπλοκ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Το Βέλγιο - το οποίο απαγορεύει γενικά όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός και εκτός της επικράτειάς του - και η Γερμανία δέχθηκαν ιδιαίτερη πίεση για τους τελευταίους περιορισμούς κυκλοφορίας τους, τους οποίους είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕ.

Η Αυστρία και η Τσεχία διαμαρτυρήθηκαν για τους αυστηρότερους ελέγχους στα -υπό κανονικές συνθήκες- ανοιχτά σύνορά τους με τη Γερμανία, κάτι που το Βερολίνο αιτιολόγησε ως προληπτικό μέτρο για την ανέσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η πρόκληση εδώ είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια και της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ πριν τις συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη για τα COVID, τα ταξίδια και τα σύνορα.

Οι 27 θα συμφωνήσουν να διατηρήσουν περιορισμούς στα ταξίδια αναψυχής, σύμφωνα με το σχέδιο κοινής δήλωσής τους από το Reuters, καθώς η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο βρίσκονταν σε συνομιλίες για να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για ουσιαστικά ταξίδια και συνοριακούς εργαζόμενους.

Τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης πιέζουν επίσης να εισαγάγουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να «ξεκλειδώσουν» την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, αλλά αντιμετωπίζουν σκεπτικισμό από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί διάκριση εις βάρος πολιτών που ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

 
5812