ΕΕ: Πόσο μειώθηκαν οι αερομεταφορές το 2020

Ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν αεροπορικώς στην ΕΕ μειώθηκε κατά 73%

Το πλήγμα που επέφεραν στις αεροπορικές μεταφορές τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας το 2020 αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νούμερα που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε η Eurostat όσον αφορά τόσο τους επιβάτες που ταξίδεψαν αεροπορικώς, όσο και τις μεταφορές προϊόντων και αλληλογραφίας.

Συγκεκριμένα, το 2020, τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19 και το σοκ που αντιμετώπισε ολόκληρος ο πλανήτης, ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν αεροπορικώς στην ΕΕ ήταν 277 εκατομμύρια, σημειώνοντας σημαντική μείωση 73% σε σύγκριση με το 2019.

Σε όλα τα κράτη μέλη καταγράφτηκαν μεγάλες μειώσεις. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Σλοβενία ​​(-83%), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Κροατία (και οι δύο -82%). Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, στα 20 καταγράφτηκε μείωση από 70% και πάνω. Τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη κατέγραψαν μειώσεις άνω του 65%, με τη χαμηλότερη μείωση να παρατηρείται στο Λουξεμβούργο (-67%).

hmg

Αυξήθηκαν οι εθνικές αερομεταφορές

Οι μεταφορές επιβατών εκτός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 45% των συνολικών αεροπορικών μεταφορών επιβατών το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι μεταφορές εντός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 33% και οι εθνικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το 22%. Σε σύγκριση με το 2019, το μερίδιο των μεταφορών εκτός ΕΕ και εντός ΕΕ μειώθηκε κατά 6 και 1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα το 2020, υπέρ  των εθνικών μεταφορών.

Το Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού ήταν το 2020 το αεροδρόμιο από όπου διακινήθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες, συγκεκριμένα 22 εκατομμύρια και ακολούθησε το Σίπχολ του Άμστερνταμ με 21 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις αερομεταφορές εμπορευμάτων και αλληλογραφίας, το διεθνές αεροδρόμιο Μάιν της Φρανκφούρτης αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης με 1,9 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: Ot.gr

 
6965