ΕΕ: Πράσινο φως σε πρότζεκτ 2,9 δις για πιο βιώσιμες μπαταρίες

Το πρότζεκτ φέρει την ονομασία European Battery Innovation

Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για το πρότζεκτ 2,9 δισ. ευρώ για πιο βιώσιμες μπαταρίες, ανταποκρινόμενη στην όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για βιομηχανικές μπαταρίες και μπαταρίες αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρότζεκτ, που φέρει την ονομασία European Battery Innovation, χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ.

Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ανάμεσα στα μέλη του έργου είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι χώρες αναμένουν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ δημιούργησε τη European Battery Alliance το 2017, στην προσπάθειά της να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα διασφαλίσει για τα κράτη-μέλη ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές καυσαερίων και αυτάρκεια σε ό,τι αφορά τα σχετικά προϊόντα και την τεχνολογία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση της ΕΕ, η ζήτηση για μπαταρίες αυξάνεται ραγδαία και αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 φορές έως το 2030. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ηλεκτροκίνητες μεταφορές, που καθιστούν τη συγκεκριμένη αγορά ολοένα και πιο στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα κράτη να στηρίξουν τη βιομηχανία»

Το πρότζεκτ θα καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των μπαταριών, από την εξόρυξη των πρώτων υλών και τον σχεδιασμό, μέχρι την κατασκευή, τη συκευασία, ακόμη και την ανακύκλωση ή την απόρριψη.

«Για αυτές τις μεγάλες καινοτόμες προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ, το ρίσκο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το πάρει μόνο ένα κράτος – μέλος ή μία εταιρεία», ανέφερε σε σχετική δήλωση η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για τον λόγο αυτόν, θα ήταν πραγματικά καλό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συγκεντρωθούν για να στηρίξουν τη βιομηχανία στην ανάπτυξη πιο καινοτόμων και βιώσιμων μπαταριών».

Πηγή: Newmoney.gr

 
5659
Thumbnail