ΕΕ: Πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με Ισραήλ για τον κορωνοϊό

Τι ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορρέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει την πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Σε γραπτή  δήλωση που  εξέδωσε, ο  Ζ. Μπορρέλ αναφέρει ότι "η τεχνική συνεργασία συνεχίζεται και θα ενισχυθεί σε όλες τις πτυχές της πανδημίας" και "η υγεία των πολιτών μας και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας".

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

"Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς των εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 242 (1967) και 338 (1973), η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία επί της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης", σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσάρτηση θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις ευρύτερες επιπτώσεις της και θα ενεργήσει αναλόγως", καταλήγει ο Ζ.Μπορρέλ.

(KYΠΕ/ Αθανάσιος Αθανασίoυ)
 

 
6025