ΕΕ: Στόχος το πακέτο ανάκαμψης να έχει τεθεί σε ισχύ ως 1/1/2021

Τι συζήτησαν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι και Άνγκελα Μέρκελ

Ο στόχος είναι το πακέτο ανάκαμψης να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 τόνισαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι και Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν τα επόμενα βήματα σχετικά με την υιοθέτηση του πακέτου αποκατάστασης της ΕΕ και του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

 

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 7 από τα 13 κρούσματα στην Λεμεσό - Όλες οι πληροφορίες <<<

Ο στόχος της συζήτησης ήταν η προετοιμασία των διοργανικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται μπροστά έτσι ώστε να επιτευχθεί η ταχεία υιοθέτηση του πακέτου με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Ιουλίου. 

Να διασφαλιστεί ότι το πακέτο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021

Επιπροσθέτως, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σασόλι, επιβεβαίωσαν ότι η γρήγορη επίτευξη μιας καλής συμφωνίας είναι η ύψιστη προτεραιότητά τους για τις επόμενες εβδομάδες και συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο στόχος είναι να διασφαλίσουν ότι το πακέτο ανάκαμψης θα έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

>>> Διαβάστε επίσης: Τόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό <<<

Προκειμένου να μπορέσει το NextGenerationEU να αρχίσει να εφαρμόζεται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να γνωμοδοτήσει σχετικά με την απόφαση περί ιδίων πόρων το συντομότερο δυνατό αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Αφού το Συμβούλιο υιοθετήσει επισήμως αυτή την απόφαση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να την επικυρώσουν σύμφωνα με τις συνταγματικές τους διαδικασίες.

Οι διαπραγματεύσεις για τα τομεακά προγράμματα στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρχει τακτική επικοινωνία από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο ισχυρός συντονισμός και η ταχεία πρόοδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ