ΕΕ:Εκδήλωση για την εταιρική σχέση παγκόσμιων υποδομών-επενδύσεων

Ανήγγειλαν νέα έργα και νέες μορφές συνεργασίας για επενδύσεις σε καίριους τομείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας κ. Τζόκο Γουιντόντο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση όσον αφορά την παράλληλη εκδήλωση σχετικά με την εταιρική σχέση για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις (PGII) στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20.

Την Τετάρτη (16/11), η Ινδονησία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδιοργάνωσαν εκδήλωση σχετικά με την εταιρική σχέση για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις (PGII) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20, στην οποία επιβεβαιώθηκε η κοινή μας δέσμευση για ενίσχυση των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων υψηλού επιπέδου σε βιώσιμες, διαφανείς και ποιοτικές υποδομές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με το θέμα της G20 για το 2022, «Ανακάμπτουμε μαζί - Ανακάμπτουμε πιο δυνατοί», η εκδήλωση ανέδειξε τρόπους με τους οποίους τα κράτη της G20 επενδύουν από κοινού και επενδύουν περισσότερο για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Οι ποιοτικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών, τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, την οικονομική και εθνική ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία, οι ηγέτες δρομολόγησαν την PGII και ανήγγειλαν την πρόθεσή τους να κινητοποιήσουν 600 δισ. δολάρια ΗΠΑ για επενδύσεις σε υποδομές σε όλο τον κόσμο έως το 2027.

Η σημερινή παράλληλη εκδήλωση κατέδειξε στα μέλη της G20 πόσο σημαντικές είναι οι εταιρικές σχέσεις στην προσπάθεια για ποιοτικές υποδομές. Οι συνδιοργανωτές και οι συμμετέχοντες —μεταξύ αυτών η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο— ανήγγειλαν νέα έργα και νέες μορφές συνεργασίας για επενδύσεις σε καίριους τομείς, όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η υγεία και η υγειονομική ασφάλεια, η εκπαίδευση και η ισότητα των φύλων και οι μεταφορές.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εγκαινιάσαμε επίσης την πρωτοποριακή νέα εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης (JETP) με τον πρόεδρο της Ινδονησίας κ. Τζόκο Γουιντόντο, την οποία συντονίζουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εξ ονόματος της G7 και της Ομάδας Διεθνών Εταίρων (IPG), στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς, η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση θα επιταχύνει τη δίκαιη μετάβαση του ινδονησιακού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα το όριο  αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 °C και με στήριξη ύψους 20 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας κ. Τζόκο Γουιντόντο  δήλωσε: «Η Ινδονησία είναι υπερήφανη που συμβάλλει στην εκκίνηση αυτής της ρηξικέλευθης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την κινητοποίηση 600 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για επενδύσεις σε υποδομές έως το 2027. Η Ινδονησία, ως Προεδρία της G20 και υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ASEAN του χρόνου, θα διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ωφεληθούν από αυτή τη παγκόσμια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα, συνεργαζόμενη στενά με εταίρους, μεταξύ άλλων στον ASEAN και στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, με σκοπό την υλοποίηση του οράματος της εταιρικής σχέσης για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις, ώστε να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές του μέλλοντος, και να υλοποιηθεί το όραμα της ινδονησιακής Προεδρίας της G20 “Ανακάμπτουμε μαζί - Ανακάμπτουμε πιο δυνατοί”.

Για να επιταχύνει τη μετάβαση ολόκληρου του αρχιπελάγους σε καθαρές μορφές ενέργειας, η Ινδονησία αξιοποιεί επίσης μια σημαντική επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, τη νέα εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που υποστηρίζεται από την Ομάδα Διεθνών Εταίρων.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, δήλωσε: «Η εταιρική σχέση για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις φέρνει σε επαφή εταίρους από κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο, επιδιώκοντας την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για τους ανθρώπους εδώ στην Ινδονησία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι ηγέτες της G20 τόνισαν τη σημασία των κοινών και ισχυρότερων επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη για καλύτερες υποδομές στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Όλοι όσοι συμμερίζονται αυτό το όραμα είναι ευπρόσδεκτοι να συμβάλουν στις προσπάθειές μας».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η εταιρική σχέση για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις αποτελεί σημαντική γεωστρατηγική πρωτοβουλία στην εποχή του στρατηγικού ανταγωνισμού. Μαζί με ηγέτιδες δημοκρατικές χώρες, προσφέρουμε στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εταιρικές σχέσεις υποδομών που βασίζονται σε αξίες, είναι διαφανείς και υψηλού επιπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης την οποία εγκαινιάσαμε με την Ινδονησία.»

Οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διαθέσιμες εδώ.

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

ΚΥΠΕ