ΕΕ:Μειώνεται η αύξηση εισαγωγών υγειονομικών προϊόντων τον Μάρτιο

Οι εξαγωγές προϊόντων COVID-19 εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18%

Τον Μάρτιο του 2020, οι εισαγωγές προϊόντων που σχετίζονται με το COVID-19 από προμηθευτές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, σε αντίθεση με το εμπόριο άλλων παρόμοιων προϊόντων, η οποία μειώθηκε κατά 5%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Κατά την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές προϊόντων COVID-19 εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18%, ενώ οι εξαγωγές άλλων παρόμοιων προϊόντων εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 6%.

Οι εξαγωγές προϊόντων σχετιζόμενων με τον COVID-19 εκτός ΕΕ αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό τον Μάρτιο 2020 από ό, τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων εκτός ΕΕ τον Μάρτιο αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αποκτήσει τότε αρκετά μεγάλα αποθέματα ή επειδή η τοπική παραγωγή είχε αυξηθεί και μείωσε την ανάγκη εισαγωγής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παρά την οικονομική ύφεση και τη μείωση του συνολικού εμπορίου εκτός ΕΕ, το εμπόριο αυξήθηκε για σχεδόν όλους τους τύπους προϊόντων που σχετίζονται με το COVID-19 το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι εισαγωγές προϊόντων αποστείρωσης εκτός ΕΕ σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση (+ 46% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019) μεταξύ των προϊόντων που σχετίζονται με το COVID-19, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις για τις εξαγωγές εκτός ΕΕ σημειώθηκαν για ιατρικά αναλώσιμα (+ 18%) και εξοπλισμό διαγνωστικών δοκιμών (+ 17%).

(KYΠΕ/ Aθανάσιος Αθανασίου)
 

 
5808