ΕΚΤ: Αναμφίβολα ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε σήμερα ότι ίσως η σύγκλιση προς τον στόχο του 2% να διαρκέσει λίγο περισσότερο

«Ο πληθωριστικός κίνδυνος προκαλεί πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στον στόχο από ό,τι πιστεύαμε νωρίτερα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών ενσωματώνεται στους μισθούς», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος από την Κύπρο.

«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται στις αρχές του επόμενου έτους και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο και θα συγκλίνει με τον στόχο μας του 2%», είπε ο Λουίς ντε Γκίντος σε συνέδριο.

«Ίσως η σύγκλιση προς τον στόχο του 2% να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αποσαφηνίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει «λίγο μετά» το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη δευτερογενή αγορά σήμερα, η αποδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 1,38% για να υποχωρήσει αργότερα στο 1,29%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 186 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,28% από το 1,24% έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1328 δολ. από τα 1,1266 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1299 δολ.

newmoney.gr

 
6827