ΕΚΤ: Μειώνει τον ρυθμό αγοράς PEPP – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια - Διαβάστε την ανακοίνωση για όλα τα μέτρα

Mέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

>>>Δείτε ακόμη: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ECB – Live η συνέντευξη Τύπου

Όπως ανεφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας το «Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε χωρίς αλλαγές τα άλλα μέτρα που υλοποιεί, συγκεκριμένα το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις μελλοντικές οδηγίες για την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζα το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Με βάση την κοινή εκτίμηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP από ό, τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Η ΕΚΤ αποσαφηνίζει ότι θα αγοράζει με ευελιξία, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με στόχο να αποτρέπει σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και έχοντας υπόψη την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στον αναμενόμενο μονοπάτι του πληθωρισμού. Τονίζει μάλιστα ότι αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως το εύρος του προγράμματος (1.850 δισ.). Από την άλλη επισημαίνει αν απαιτηθεί μπορεί να διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP)

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται, για όσο είναι απαραίτητο και θα σταματήσουν λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του APP για εκτεταμένη περίοδο αφότου αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: Newmoney.gr