ΕΚΤ: Νέο «εργαλείο» για τις υπερχρεωμένες χώρες (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το ολοένα και διογκούμενο κόστος δανεισμού που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, ενώ θα «πειράξει» τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που ωριμάζουν προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε την αγορά, συγκαλώντας μια έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το ολοένα και διογκούμενο κόστος δανεισμού που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

>>>Δείτε ακόμη: Ευρωπαϊκό μπρα-ντε-φερ για ενέργεια και κλίμα 

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από όταν ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία ομαλοποίηση της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους αναζωπυρούμενους κινδύνους κατακερματισμού. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμες αδυναμίες στην οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίες συμβάλλουν, πράγματι, στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλα τα κράτη.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, ως προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού ούτως ώστε να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε πει την Τρίτη: «Η δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού. Η δέσμευσή μας δεν έχει όρια. Και το ιστορικό παρέμβασής μας όταν χρειάζεται στηρίζει αυτή τη δέσμευση».

insider.gr