ΕΚΤ: Θα επενδύει σε ελληνικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Philip Lane, η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών αγορών ευνοεί στο σύνολό της την αγορά ομολόγων

Μέχρι το τέλος του 2023 θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επενδύει σε ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξή του στο Reuters, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

«Συνεπώς θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ, όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα.

Γενικότερα, όπως εξηγεί το στέλεχος της ΕΚΤ, η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών αγορών ευνοεί στο σύνολό της την αγορά ομολόγων και η ωφέλεια δεν περιορίζεται μόνο στα ομόλογα που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της πανδημίας ήταν αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης ήταν αρκετά υψηλός εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε. Στο πλαίσιο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ λειτούργησε αποτελεσματικά.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: newmoney

 
7078