Εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης

Σε υψηλό 14 χρόνων το διετές της Γερμανίας

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ήταν υψηλότερες την Τρίτη, με την απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας να φτάνει σε υψηλό 14 ετών, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίασή της στις αρχές του μήνα.

Η ΕΚΤ χαλάρωσε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης (bps), αλλά προειδοποίησε για πιο επιθετική πολιτική στο μέλλον, καθώς προσπαθεί να επαναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό στον στόχο.

Ο Ολλανδός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Klaas Knot, σημείωσε τη Δευτέρα, όταν οι αγορές έκλεισαν, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να κάνει πολύ λίγα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

>>> Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ αρχίζει την άνοιξη να διαγράφει το χρήμα που έχει τυπώσει <<<

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές των προσδοκιών για τα επιτόκια, αυξήθηκε τελευταία κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,704%. Νωρίτερα είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στο 2,714%.

Η 10ετής απόδοση του γερμανικού ομολόγου, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε τελευταία 12 μονάδες βάσης στο 2,507%, σε κοντινή απόσταση από το υψηλότερο επίπεδό του από το 2011 που έφτασε τον Οκτώβριο στο 2,532%.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, είδαν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται μετά τον επιθετικό τόνο της ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας σημείωσε τελευταία άνοδο 11 bps στο 4,612%. Έχει αυξηθεί κατά 74 bps μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2018.

Το χάσμα μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετών ομολόγων ήταν σταθερό γύρω στις 210 bps, από το ανώτατο όριο σχεδόν οκτώ εβδομάδων των 222 bps που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η προσοχή στρέφεται στο 2023, όταν οι ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθούν και η ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να μειώνει τα τεράστια ομόλογά της από τον Μάρτιο, με τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη (QT).

(ΚΥΠΕ)

 
7524