Ένα ‘new deal’ με £5 δις για υποδομές ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Δεν μπορούμε να είμαστε φυλακισμένοι αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας, είπε ο Τζόνσον

Με κεντρικό σύνθημα το «χτίζουμε, χτίζουμε, χτίζουμε» ο Μπόρις Τζόνσον έκανε ομιλία με την οποία ανακοίνωσε κρατικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για τη βελτίωση των υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το Ντάντλεϊ της κεντρικής Αγγλίας, όχι πολύ μακριά από το Λέστερ που από σήμερα επανέρχεται σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θυμίζει το ‘new deal’ του Φράνκλιν Ρούζβελτ για την ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά από το Κραχ του 1929.

Σε μια ομιλία που κατά τους πολιτικούς σχολιαστές είναι η απαρχή της προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει τη ρητορική μετά από τον περιορισμό της απειλής από τον κορωνοϊό, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε φυλακισμένοι αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας και τώρα στρέφουμε την προσοχή μας στο μέλλον με ενέργεια και ταχύτητα που δεν έχουμε δει επί δεκαετίες».

Τόνισε ότι δεν θα αντιδράσει στην κρίση «με αυτό που ο κόσμος αποκαλεί λιτότητα», διότι «ο κόσμος έχει προχωρήσει από το 2008». Επανέλαβε λοιπόν την προεκλογική του δέσμευση για εξίσωση προς τα πάνω του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και των περιοχών της χώρας.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το τολμηρό πακέτο του πρώην Αμερικανού Προέδρου στις εξαγγελίες, καθώς το αρχικό ποσό των επενδυτικών δεσμεύσεων αντιστοιχεί σε λιγότερο από 100 λίρες ανά κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο μέχρι πρότινος σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ σχολίασε ότι το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός του προέβλεπε ένα πρόγραμμα «πράσινου  new deal» και ταμείου κοινωνικής μεταμόρφωσης ύψους 500 δισεκατομμυρίων λιρών σε ορίζοντα δεκαετίας. 

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνησή του με αυτά τα μέτρα «θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες άλυτες προκλήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών», λέγοντας ότι είναι μόνο η αρχή. «Θα ξαναχτίσουμε καλύτερα, θα ξαναχτίσουμε πιο πράσινα, θα ξαναχτίσουμε πιο γρήγορα», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τα 5 δισεκατομμύρια λίρες του λεγόμενου ‘Project Speed’ των κρατικών επενδύσεων αφορούν την κατασκευή νέων σχολείων και νοσοκομείων και τις επισκευές σε υπάρχοντα κτίρια που στεγάζουν σχολεία και νοσοκομεία, περαιτέρω επενδύσεις στην υγεία και στην παιδεία, οικοδόμηση νέων κατοικιών με εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιώσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και αξιολόγηση όλων των δικτύων μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο, βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, πρόσληψη 20.000 αστυνομικών, προσφορά επαγγελματικής μαθητείας σε όλους τους νέους, περαιτέρω αξιοποίηση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και έναν νέο στόχο, την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους με μηδενική εκπομπή ρύπων το οποίο αποκάλεσε ‘Jet Zero’.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και της αγοράς θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα σε δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο ιός δεν έχει φύγει και ότι ακόμα καραδοκεί «σαν καρχαρίας στο νερό». 

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «χρωστά τη συζήτηση και την ειλικρίνεια περί λαθών» στους συγγενείς των θανόντων. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η ώρα θα εξαχθούν τα διδάγματα που πρέπει, αλλά συμπλήρωσε ότι αρκετά πράγματα έγιναν «εμφατικά» καλά και ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να αποτρέψει μία μεγαλύτερη «καταστροφή».

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός)

 
4826
Thumbnail

Η υπογραφή της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων για την Πανδημία (PEPP), μπαίνει στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών του Ευρωσυστήματος και μπορεί να δοκιμάσει τη δυνατότητά της να επιβάλλει πειθαρχία στο συμβούλιο της τράπεζας.

ad1mobile

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι αντιμέτωπα με πιθανό ρήγμα για το κατά πόσο το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η συζήτηση παραμένει θεωρητική για την ώρα, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά καθώς η οικονομία αρχίζει να βγαίνει από τη λαίλαπα της πανδημίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι τέτοιου είδους τριβές υποσκάπτουν ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο απόγειο της κρίσης, με στόχο να δοθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του ευρώ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι διαθέσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της ΕΚΤ αντανακλώνται στα αντικρουόμενα σχόλια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας – των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης: του Γερμανού Γενς Βάιντμαν και του Γάλλου Φρανσουά Βιλλερουά ντε Γκαλό. Οι υπόλοιποι τάσσονται ή με τον έναν ή με τον άλλο.

Η προοπτική για διαφωνίες ξυπνά μνήμες από τις διαμάχες που υπήρξαν στην οκταετή θητεία του Μάριο Ντράγκι. Το εργαλείο αγοράς ομολόγων που η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει στην πρώτη φάση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αλλά και το επακόλουθο QE αντιμετώπισαν σφοδρές επικρίσεις από τη γερμανική πλευρά.

Στον πυρήνα της τρέχουσας διαφωνίας βρίσκεται η ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η Λαγκάρντ, στα μέσα Μαρτίου, είχε προαναγγείλει ότι «θα είναι απεριόριστο».

Η ευελιξία του εργαλείου επέτρεψε στην ΕΚΤ να εστιάσει σε Ιταλικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις τους άρχισαν να αυξάνονται και να αποκρούσει την πίεση των αγορών στα ομόλογα της χώρας, η οποία είναι από αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο. Έτσι, η ΕΚΤ απέτρεψε την κρίσης χρέους που σχεδόν οδήγησε την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης το 2012.

Αλλά σήμαινε επίσης παρέκκλιση από έναν κανόνα που διασφαλίζει ότι η ΕΚΤ δε θα παρεκλίνει από μια βασική αρχή της ΕΕ που απαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί κρατικές δαπάνες.

Το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» συνδέει τα προγράμματα ομολόγων με το μέγεθος της κάθε οικονομίας – για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει περισσότερο γερμανικό χρέος από ό,τι ιταλικό, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες. Η ύπαρξη αυτού του κλειδιού ήταν κομβική για την απόφαση του ανώτατου δικαστήριο της ΕΕ το οποίοι έκρινε ένα ανάλογο πρόγραμμα ως νόμιμο το 2018.

Επιπλέον, ενώ η ΕΚΤ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι το πρόγραμμα είναι προσωρινό, δεσμεύεται παράλληλα να συνεχίσει μέχρι να κρίνει ότι έχει τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, ένας ασαφής όρος που μπορεί να είναι ανοιχτός σε πολλαπλές μεταφράσεις.

Από τη μια ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, θέλει να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου εν μέσω ανησυχίας ότι η υπερβολική χαλάρωση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Βιλλερουά ντε Γκαλό, στην Τράπεζα της Γαλλίας υποστηρίζει τη μέγιστη ευελιξία, ώστε να δοθεί στήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο και να πεισθούν οι αγορές για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ο Βάιντμαν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βασίζονται στην ΕΚΤ για να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης για πάντα χαμηλό. Όπως είπε, ο όρος «ευέλικτο» δεν πρέπει να μετατραπεί σε «απεριόριστο»

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από τις αθρόες αγορές ιταλικών ομολόγων, η εξισορρόπηση του προγράμματος ύψους 1,35 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος των καθαρών αγορών που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου του 2021, θα είναι δύσκολη. Αν επιβληθεί γρήγορη τακτοποίηση, οι ιταλικές αποδόσεις κινδυνεύουν να οδηγηθούν ψηλότερα, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

ad2mobile

Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν ξανά σε δύο εβδομάδες και θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το τι θα πρέπει να γίνει, όταν υποχωρήσει η οικονομική κρίση.

Πηγή: Newmoney.gr

article 1