«Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη» υποσχέθηκε η φον ντερ Λάιεν

Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, τόνισε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη

Μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις πρώτες δηλώσεις της από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριακά την υποψηφιότητά της για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη σας σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά. Είναι μεγάλη η ευθύνη και η δουλειά μου ξεκινά τώρα», τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Ας εργαστούμε μαζί εποικοδομητικά, επειδή η προσπάθεια αφορά μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη στενή σύμμαχό της και Υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της. «Χαίρομαι επειδή μια αφοσιωμένη Ευρωπαία θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι χάνω μια υπουργό, κερδίζω έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες», έγραψε στο Twitter.

H φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της Κομισιόν και η πρώτη Γερμανίδα μετά από μισό και πλέον αιώνα. Έλαβε 383 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ χρειαζόταν 374.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προέρχεται και αυτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Γερμανίδα Υπουργός, είχε εκλεγεί το 2014 με 422 ψήφους υπέρ, έναντι 250 κατά.

Όταν ρωτήθηκε για αυτή την ισχνή πλειοψηφία που συγκέντρωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία». Όπως συμπλήρωσε, «πριν από δύο εβδομάδες δεν είχα ακόμη την πλειοψηφία, επειδή δεν με γνώριζαν. Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat», εξήγησε.

Η ίδια δηλώνει «πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες» κατάφερε να συγκεντρώσει αυτή την πλειοψηφία, καθώς «είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε».

Μέχρι και μία ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο, αν και θεωρητικά με τις ψήφους των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίυ, του PPE, των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των φιλελεύθερων-κεντρώων του Renew Europe, θα μπορούσε να έχει άνετη πλειοψηφία, με 444 ψήφους. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι πολλοί ευρωβουλευτές αγνόησαν την κομματική γραμμή.

Το PPE με τους 182 ευρωβουλευτές είχε δεσμευτεί ότι θα στήριζε μαζικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θετική ψήφο τής έδινε και το Renew Europe, που εκτιμούσε ότι «λιγότεροι από πέντε» ευρωβουλευτές του, σε σύνολο 108, θα την καταψήφιζαν ή θα απείχαν. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό προερχόταν από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν και επισήμως, μέσω του Twitter, η ομάδα με τους 154 ευρωβουλευτές ανακοίνωσε, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ότι θα τη στήριζε, μια εσωκομματική πηγή ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των μελών ήθελε να την καταψηφίσει - μεταξύ αυτών και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές που προέρχονται από το SPD, τον εταίρο της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Πράσινοι, η τέταρτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 74 ευρωβουλευτές, είχαν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα την καταψήφιζαν.

 
5551
Thumbnail