Επ Περιβάλλοντος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επίτροπος είπε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση

Βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, λέγοντας παράλληλα ότι σημαντικό όχημα αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις Χρηματοδότησης & Πρωτοβουλίες των Τοπικών Αρχών για την Ενέργεια και το Κλίμα» που διοργάνωσε από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου με στόχο την ενημέρωση των Τοπικών Αρχών για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης και εφαρμογής αειφόρων δράσεων, η Επίτροπος είπε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στόχος, συνέχισε, είναι η ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες, μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης: οικονομία – περιβάλλον – κοινωνία.

Η κυκλική οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη, η γαλάζια ανάπτυξη,  η υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης OHE (SDGs) και η καθαρή ενέργεια αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για όλες τις χώρες, πρόσθεσε.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί το κράτος, οι Τοπικές Αρχές, οι επιχειρήσεις, ο επιστημονικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και να έχουν τον ίδιο τελικό στόχο ο οποίος θα είναι απόλυτα σαφής και θα εμπεριέχει επιμέρους μετρήσιμους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα, είπε και ανέφερε ότι σημαντικό όχημα αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, 40 σχέδια δράσης που εκπονήθηκαν από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) -περισσότερο από 600,000 τόνους– και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας –περίπου 2,000,000 MWh μέχρι το 2020.

ΚΥΠΕ