Επιστολή από 40 βιομηχανίες σε Κομισιόν για λήψη έκτακτων μέτρων

Για έναν χειμώνα, ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας που υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι κ. Μυτιληναίος, Λώλος και Κοντολέων

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης η βιομηχανία, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν για έναν χειμώνα, που χαρακτηρίζεται ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σε επιστολή που υπογράφουν εκπρόσωποι από 40 βιομηχανίες και οργανισμούς μετάλλων μεταξύ των οποίων από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και ο κ. Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνουν τα δυσβάστακτα βάρη που προκαλεί η ένταση της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών.

Όπως υποστηρίζουν πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στην επιστολή αναφέρονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.

Οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της Ε.Ε. αναφέρουν απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της Ε.Ε., για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που ρυπαίνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών.

Η βιομηχανία προτείνει μεταξύ άλλων προσωρινά, μέτρα για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs).

Επίσης προτείνει μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

newmoney.gr

 
7476