ΕΣ: Η οικονομία ΕΕ, οι υψηλές τιμές καυσίμων & Τραπεζική Ένωση

Η Ελλάδα και η Ιταλία θα αναφερθούν εκ νέου στην πρόταση για πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής (24/6) στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αυξημένων τιμών τροφίμων και ενέργειας, καθώς και την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ελλάδα και η Ιταλία θα αναφερθούν εκ νέου στην πρόταση για πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τους υπόλοιπους ηγέτες να συζητήσουν μια τέτοια προσέγγιση στο παρόν στάδιο.

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται η έγκριση των κατά χώρα συστάσεων της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2022, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η επικείμενη ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ.

Την Παρασκευή (24/6) πραγματοποιείται επίσης σύνοδος της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή και των 27 ηγετών, με αντικείμενο τις διεργασίες για ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης και τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγοράς.

Στη συνάντηση συμμετέχουν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

ΚΥΠΕ

 
7524