Το πρόγραμμα EXCELSIOR ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπ. Μεταφορών με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ

Το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα EXCELSIOR ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου, με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντο Χατζημιτσή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα EXCELSIOR στοχεύει στην δημιουργία ενός κέντρου αριστείας, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης παγκόσμιας κλάσης στην Κύπρο, στους τομείς της ολοκληρωμένης χρήσης τηλεπισκόπησης και διαστημικών τεχνικών για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συντονιστής του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το είναι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, είναι το  ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Κυβέρνηση, με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στην προώθηση τεχνολογιών για το διάστημα, σημειώνοντας ότι πέραν από τη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος θα συνεισφέρει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 15 ετών για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο για παρατήρηση της γης, η γεωγραφική μας θέση στρατηγικής σημασίας, οι εθνικές υποδομές και η τεχνογνωσία μας, δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες και να προσελκύσουμε επενδύσεις», σημείωσε.

Οι εφαρμογές του προγράμματος που έχουν σχέση με τους τομείς αρμοδιότητας του ΥΜΕΕ, περιλαμβάνουν, όπως ανέφερε η κ. Αναστασιάδου, τη συστηματική παρακολούθηση των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων με σκοπό την καταγραφή και προστασία τους ή και τον εντοπισμό νέων χώρων και την παρακολούθηση της κατάστασης του οδικού δικτύου με σκοπό τον αυτοματοποιημένο και συστηματικό εντοπισμό αστοχιών, παράνομων παρεμβάσεων και ακολούθως, τη συντήρηση/επιδιόρθωση του.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος είναι παράλληλα εφικτή, η αξιολόγηση των επιπτώσεων οδικών έργων στο ευρύτερο περιβάλλον, η παρακολούθηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η συστηματική παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στα οδικά δίκτυα των πόλεων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος μεταφορών.

Καταλήγοντας η κ. Αναστασιάδου συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για το αξιόλογο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που επιτελεί, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση του EXCELSIOR.

Από της πλευράς του, ο Αντιπρύτανης τους ΤΕΠΑΚ κ. Διόφαντος Χατζημιτσής, ευχαρίστησε την κα Αναστασιάδου για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το πρόγραμμα EXCELSIOR.

 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Το έργο EXCELSIOR, είναι όπως ανέφερε, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική εξυπνης εξειδίκευσης της Κύπρου σε πολλούς τομείς.

Σημείωσε πως το Κέντρο Αριστείας που θα προκύψει μέσω του προγράμματος, θα αποτελέσει κόμβο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

ΚΥΠΕ

 
4553
Thumbnail

To σχέδιο για μια ευρωπαϊκή bad bank που θα απορροφήσει «κόκκινα» δάνεια, εάν η κρίση εξελιχθεί χειρότερα από τις προβλέψεις, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά σε ο οίκος Moody’s, σχολιάζοντας σχετική επιστολή του προέδρου του SSM, Αντρέα Ενρία σε Γερμανό βουλευτή.

ad1mobile

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης του προφίλ των assets των τραπεζών εξαιτίας της  κρίσης του κορονοϊού, παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, αλλά και οι επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στις δευτερογενείς αγορές τιτλοποιημένων απαιτήσεων, έχουν ήδη επαναφέρει το ζήτημα για την ανάληψη πιο σθεναρής δράσης στην ΕΚΤ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η λύση της Bad Bank έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στην ΕΚΤ, ως πρόταση του επικεφαλής της EBA, Αντρέα Ενρία το 2017, αλλά δεν είχε “περπατήσει”, λόγω νομικών και πολιτικών κωλυμάτων που αντιμετώπιζε. Τώρα, η πολιτική χαλάρωση των κανόνων για τη στήριξη και διάσωση τραπεζών, υποβαθμίζει τις νομικές προκλήσεις, βελτιώνοντας το προφίλ μιας τέτοιας λύσης. Βέβαια, τα πολιτικά εμπόδια παραμένουν, αν και εκεί σημειώνεται πρόοδος, λόγω της αυξημένης ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ τα πολλαπλά εργαλεία που ξεδιπλώνονται σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει λύσεις, χωρίς ωστόσο να συζητείται οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε την κατάσταση.

ad2mobile

Η Moody’s επισημαίνει ότι αν και ο Αντρέα Ενρία παραμένει επιφυλακτικός και διαβεβαιώνει ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην ΕΚΤ, η επιστολή του υποδεικνύει ότι οι συνθήκες ωριμάζουν. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί την προοπτική αυτή Credit Positive για τράπεζες.

Πηγή: newmoney

article 1