Το πρόγραμμα EXCELSIOR ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπ. Μεταφορών με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ

Το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα EXCELSIOR ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου, με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντο Χατζημιτσή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα EXCELSIOR στοχεύει στην δημιουργία ενός κέντρου αριστείας, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης παγκόσμιας κλάσης στην Κύπρο, στους τομείς της ολοκληρωμένης χρήσης τηλεπισκόπησης και διαστημικών τεχνικών για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συντονιστής του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το είναι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, είναι το  ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Κυβέρνηση, με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στην προώθηση τεχνολογιών για το διάστημα, σημειώνοντας ότι πέραν από τη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος θα συνεισφέρει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 15 ετών για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο για παρατήρηση της γης, η γεωγραφική μας θέση στρατηγικής σημασίας, οι εθνικές υποδομές και η τεχνογνωσία μας, δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες και να προσελκύσουμε επενδύσεις», σημείωσε.

Οι εφαρμογές του προγράμματος που έχουν σχέση με τους τομείς αρμοδιότητας του ΥΜΕΕ, περιλαμβάνουν, όπως ανέφερε η κ. Αναστασιάδου, τη συστηματική παρακολούθηση των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων με σκοπό την καταγραφή και προστασία τους ή και τον εντοπισμό νέων χώρων και την παρακολούθηση της κατάστασης του οδικού δικτύου με σκοπό τον αυτοματοποιημένο και συστηματικό εντοπισμό αστοχιών, παράνομων παρεμβάσεων και ακολούθως, τη συντήρηση/επιδιόρθωση του.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος είναι παράλληλα εφικτή, η αξιολόγηση των επιπτώσεων οδικών έργων στο ευρύτερο περιβάλλον, η παρακολούθηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η συστηματική παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στα οδικά δίκτυα των πόλεων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος μεταφορών.

Καταλήγοντας η κ. Αναστασιάδου συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για το αξιόλογο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που επιτελεί, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση του EXCELSIOR.

Από της πλευράς του, ο Αντιπρύτανης τους ΤΕΠΑΚ κ. Διόφαντος Χατζημιτσής, ευχαρίστησε την κα Αναστασιάδου για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το πρόγραμμα EXCELSIOR.

 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Το έργο EXCELSIOR, είναι όπως ανέφερε, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική εξυπνης εξειδίκευσης της Κύπρου σε πολλούς τομείς.

Σημείωσε πως το Κέντρο Αριστείας που θα προκύψει μέσω του προγράμματος, θα αποτελέσει κόμβο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

ΚΥΠΕ

 
3149
Thumbnail

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ad1mobile

Η εκλογή του από το 13ο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΕΛΚ, ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη με 93% των ψήφων.

>>>Διαβάστε επίσης - Κατ’ επείγον ψήφισμα στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ για Κύπρο<<<

Ο Πολωνός Τουσκ διαδέχεται στο τιμόνι του ΕΛΚ τον Γάλλο πολιτικό Ζοζέφ Ντολ.

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ο πρώτος πρόεδρος του ΕΛΚ από χώρα της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Οι αντιπρόεδροι

Αύριο, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των δέκα νέων αντιπροέδρων του ΕΛΚ και του νέου ταμία.

Μεταξύ των δώδεκα υποψήφιων για τις δέκα θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ είναι ο πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

>>>Διαβάστε επίσης - Ο ΠτΔ συμμετέχει στις εργασίες του Εκλογικού Συνεδρίου του ΕΛΚ<<<

ad2mobile

Για τη θέση του ταμία του κόμματος έχει καταθέσει υποψηφιότητα ο Γερμανός βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών, Κρίστιαν Σμιτ.

in.gr

article 1