Στο τραπέζι του Eurogroup η οριστικοποίηση της απόφαση για «προϋπολογισμό της ευρωζώνης»

Ο Αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπος Pierre Moscovici θα εκπροσωπήσουν την Κομισιόν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να επιχειρήσει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για τον πρώτο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, όπως αποκαλείται το «Δημοσιονομικό Μέσο για τη Σταθεροποίηση και την Ανταγωνιστικότητα - ΒΙCC».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Andrea Enria θα παρουσιάσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του συμβουλίου. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενιαίας Εκκαθάρισης (SRB) Elke König θα ενημερώσει τη συνεδρίαση σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες του SRB.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια πορίσματα της δέκατης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία και στη συνέχεια, οι Υπουργοί εγκρίνουν την υποψηφιότητα Panetta για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της Eurogroup Mário Centeno θα καλέσει επίσης τα κράτη μέλη να διορίσουν υποψηφίους για την επιτυχία της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Sabine Lautenschläger. Τέλος το Eurogroup θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ. και οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους τελευταίους μήνες, πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι Υπουργοί θα συνέλθουν σε περιεκτική μορφή (27) για να συνεχίσουν τις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2018 και του Ιουνίου 2019 για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης και συγκεκριμένα για το μελλοντικό δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC) για τη ζώνη του ευρώ, με βάση την πρόταση της Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis και η Επίτροπος Věra Jourová θα συμμετάσχουν επίσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) αύριο και πάλι στο Λουξεμβούργο. Κατά τη συνάντηση, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), καθώς και τις μελλοντικές στρατηγικές προτεραιότητες.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η Επίτροπος Jourová θα παρουσιάσει τις τέσσερις εκθέσεις που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2019 με στόχο την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών στην αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος Dombrovskis θα επικεντρωθεί στην έκθεση μετά τη σφαγή, αντλώντας διδάγματα από παλαιότερες περιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα δώσει τις προοπτικές για μελλοντικές ενέργειες.

Η Επίτροπος κ. Jourová θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες αναθεώρησης της μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου με στρατηγικές ελλείψεις στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως απαιτείται από την οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η παρουσίαση της έκθεσης της ομάδας των σοφών σχετικά με τον τρόπο μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας της χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ για την ανάπτυξη. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την άσκηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019 και αναμένεται να εγκρίνουν σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με το διορισμό μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Τέλος, οι Υπουργοί θα παραλάβουν από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο την ετήσια έκθεσή του σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018 και θα εγκρίνουν την τελευταία επικαιροποίηση του καταλόγου των μη συνεργαζόμενων φορολογικών δικαιοδοσιών της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος Dombrovskis θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς για την πρόοδο
που σημειώθηκε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών από το τελευταίο άτυπο Συμβούλιο ECOFIN στο Ελσίνκι.

 
3869
Thumbnail

Πεπεισμένος ότι τις επόμενες ώρες και μέρες μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε σχέση με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

ad1mobile

"Πρώτα απ` όλα θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου μετά από την τραγική αυτή επίθεση στη Γερμανία", δήλωσε συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο.  "Σήμερα θα ξεκινήσουμε τη Σύνοδο μας για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Τις τελευταίες εβδομάδες δουλέψαμε πολύ σκληρά με τους ηγέτες και είμαι ευγνώμων στους ηγέτες για τη σκληρή δουλεία που κάναμε μαζί. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες, και είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μέρες, είμαι πεπεισμένος ότι όλα είναι στο τραπέζι για να τα αποφασίσουμε", σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

ad2mobile

Η επίσημη έναρξη της Συνόδου ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 τοπική ώρα, 16:00 ώρα Κύπρου, αλλά τελικώς αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς συνεχίζεται η διπλωματική προετοιμασία και οι επαφές μεταξύ των ηγετών.

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

article 1