Ευρωπαϊκή Επιτροπή: €4,1 εκ. για τη προάσπιση ελευθερίας των ΜΜΕ

Τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων στο ΡΙΚ χωρίς μνημόσυνα και Αρχιεπίσκοπο*
Το €1 εκ. θα διατεθεί για ενίσχυση της θέσης των συμβουλίων μέσων ενημέρωσης & ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ανακοίνωσης τύπου δημοσίευσε την  πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους €4,1 εκατ. για την παρακολούθηση και την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη".

Το €1 εκατ. όπως ενημερώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της θα διατεθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των συμβουλίων μέσων ενημέρωσης και την ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων, ενώ τα υπόλοιπα €3,1 εκατ. θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεχίσει να διαθέτει μετά το 2023 έναν μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την προστασία των δημοσιογράφων που απειλούνται.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 4,1 εκατ. ευρώ για την παρακολούθηση και την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη και την ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων, ενώ τα υπόλοιπα 3,1 εκατ. ευρώ θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεχίσει να διαθέτει μετά το 2023 έναν μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την προστασία των δημοσιογράφων που απειλούνται. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία που βοηθούν τους δημοσιογράφους που απειλούνται να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την προστασία των δημοσιογράφων. Από το 2020, ο μηχανισμός αυτός παρέχει βοήθεια, νομική συνδρομή και καταφύγιο σε δημοσιογράφους που απειλούνται. Πιο πρόσφατα, βοήθησε εξόριστους Ουκρανούς δημοσιογράφους. Ο μηχανισμός αυτός καταγράφει επίσης τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και, συνεπώς, αποτελεί βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση του πώς εφαρμόζονται στο πεδίο οι συστάσεις μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Με 3,1 εκατ. ευρώ, έναν προϋπολογισμό που είναι μεγαλύτερος από ποτέ, θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους δημοσιογράφους και θα βελτιώσουμε περαιτέρω τα εργαλεία παρακολούθησης.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε: «Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις αξίες τις οποίες υπερασπίζονται οι δημοκρατίες μας και οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Η στήριξη ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους μας που απειλούνται και να παρακολουθήσουμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.»

Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, τα πανεπιστήμια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, μπορούν να υποβάλουν την πρότασή τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εν εξελίξει χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα στον τομέα των μέσων ενημέρωσης είναι διαθέσιμες εδώ και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο».

ΚΥΠΕ

 
7073