Ευρωζώνη: Βουτιά-ρεκόρ όλων των εποχών για το οικονομικό κλίμα

H οικονομία αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω προτού βελτιωθεί

Το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ιστορία του σχετικού δείκτη, καθώς η ξέφρενη εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε τις επιχειρήσεις σε τεράστιες περιοχές της Ευρωζώνης να κλείσουν την ώρα που οι ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα μειώνονται.

Η ένδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – στο ίδιο μοτίβο με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ – έρχεται στο τέλος του ενός τριμήνου που έριξε τις προοπτικές του κόσμου και της οικονομίας σε μεγάλη αβεβαιότητα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι ελπίδες της Πρωτοχρονιάς ότι το νέο έτος θα έφερνε χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων και θα επέτρεπε την σταθεροποίηση της ανάπτυξης έδωσαν τη θέση τους σε πανικό στις αγορές μπροστά σε μια ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που γνώρισε πλανήτης το 2008.

Το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 5,4% φέτος, εάν δεν τερματιστούν οι περιορισμοί στα μέσα Μαΐου.

Οι μεγάλες και οι μικρές εταιρίες λυγίζουν κάτω από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το πρωτοφανές κλείσιμο εργοστασίων της Volkswagen στην Ευρώπη και την Αμερική της κοστίζει 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Αν και η VW διαβεβαίωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση για αρκετές εβδομάδες, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και καταστήματα μπορεί να βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης.

Ο δείκτης προμηθειών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα του 2013, με το κλίμα να επιδεινώνεται σε όλους τους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση και απασχόληση. Η κατάρρευση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ακόμα χειρότερα;

Η αρνητική ένδειξη μπορεί ακόμη να υποτιμά τη σοβαρότητα της κρίσης, καθώς οι περισσότερες απαντήσεις κατά την επεξεργασία του δείκτη συλλέχθηκαν πριν τεθούν σε ισχύ τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν την οικονομία με ρεκόρ τονωτικών πακέτων ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζήτησαν κοινούς οικονομικούς πόρους της ευρωζώνης για να περιορίσουν το κόστος του κορωνοϊού στις οικονομίες τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ χρέους και έχει χορηγήσει απαλλαγή στις τράπεζες προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ιού.

Αλλά καθώς οι ελπίδες ότι η τρέχουσα κρίση θα είναι μικρής διάρκειας μειώνονται και την ώρα που οι πολιτικοί προετοιμάζουν τους πολίτες για παρατεταμένη καραντίνα, είναι πιο πιθανό η οικονομία να επιδεινωθεί περαιτέρω προτού βελτιωθεί.

newmoney.gr