Ευρωζώνη: Συρρίκνωση – ρεκόρ 12,1% στο ΑΕΠ β’ τριμήνου

Είναι η χαμηλότερη από το 1995 που πρωτοξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων του ΑΕΠ

Κατά 12,1% συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης κατά το β’ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1995 που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκαν με διψήφια ποσοστά λόγω των αυστηρών μέτρων και των lockdown που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ρεκόρ ύφεσης για τη γερμανική οικονομία <<<

Κατά 11,9% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10%, της Ιταλίας βυθίστηκε κατά 12,4%, της Γαλλίας ακόμα περισσότερο κατά 13,8% και της Ισπανίας, που είχε και τη μεγαλύτερη πτώση στον μπλοκ του ευρώ, κατά 18,5%. Η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-5,1%).

Το α’ τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ ευρωζώνης είχε μειωθεί κατά 3,6% , ενώ της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχαν σημειώσει συρρίκνωση άνω του 5%. Στην ΕΕ η πτώση είχε ανέλθει στο 3,2%.

Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 15,0% και της Ε.Ε. 14,4%, μετά από πτώση 3,1% και 2,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ιστορική βουτιά 13,8% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο στη Γαλλία <<<

Τα τελευταία στοιχεία εξετάζουν την οικονομική δραστηριότητα την κρίσιμη περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η οποία συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οπόία στη συνέχεια αίρονταν σταδιακά. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, με ορισμένες χώρες να αναφέρουν αύξηση των μολύνσεων Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες.

Διάφορες  κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει πως δεν θα ξανακλείσουν πλήρως τις οικονομίες τους. Ωστόσο, δηλώνουν έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετους και αυστηρότερους κανόνες σε συναθροίσης, ακθώς και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποφύγουν ένα εκτεταμένο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Πηγή: newmoney