Φον ντερ Λάιεν: Δεν αποκλείει όποια επιλογή στο πακέτο ανάκαμψης

Η πρόεδρος δεν αποκλείει οποιεσδήποτε επιλογές εντός των ορίων της Συνθήκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού και η πρόεδρος Ursula von der Leyen "δεν αποκλείει οποιαδήποτε επιλογή" πριν από τις αλλαγές στον επόμενο προϋπολογισμό του μπλοκ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στις βασικές λεπτομέρειες για τα μέτρα οικονομικής διάσωσης. Εν τω μεταξύ, οι λοιμώξεις από κορωνοϊό έπληξαν την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία παρά τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή. Ανατέθηκε στους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να υποβάλουν προτάσεις εντός δύο εβδομάδων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

"Σε αυτή τη φάση, η πρόεδρος δεν αποκλείει οποιεσδήποτε επιλογές εντός των ορίων της Συνθήκης", ανέφερε το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ σε δήλωση που δημοσιεύθηκε αργά το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Μια ομάδα κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, άσκησαν πίεση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για πιο ριζοσπαστικά βήματα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, όπως η ενδεχόμενη έκδοση κοινών χρεών μέσω των λεγόμενων coronabonds (ομολόγων). Η Γερμανία και η Ολλανδία διαφώνησαν, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες διαστάσεις απόψεων κατά τη διάρκεια της κρίσης που σχεδόν διέσπασαν το μπλοκ περίπου πριν από μια δεκαετία.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

"Η Κομισιόν θα συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και είναι έτοιμη να βοηθήσει, αν υποστηριχθεί από την Ευρωομάδα", δήλωσε η Von der Leyen στη δήλωση. "Αυτό απαιτείται επειδή ο δημοσιονομικός χώρος για τα νέα όργανα είναι περιορισμένος καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος" του πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου για το μπλοκ.

"Επί του παρόντος, εργαζόμαστε για μια πλήρη ευελιξία των υφιστάμενων κονδυλίων, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία", είπε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα πακέτο κινήτρων "που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της συνοχής εντός της Ένωσης μέσω της αλληλεγγύης και της ευθύνης".
 

Ewa Krukowska