Χάμπεκ: Η μείωση ροών ΦΑ από Ρωσία αποτελεί οικονομική επίθεση

Για επίθεση που στοχεύει να «διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» έκανε λόγο σήμερα  (21.6.2022) ο υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στη μείωση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τόνισε δε ότι αυτή η «οικονομική επίθεση» έγινε εσκεμμένα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έχουμε ήδη δει αυτήν τη μέθοδο αρκετές φορές, με τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία ή τη Δανία», είπε ο Ρόμερτ Χάμπεκ.

Προειδοποίησε δε ότι «θα διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», προκαλώντας αύξηση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream την περασμένη εβδομάδα κατά 40% και μετά κατά 33%, επικαλούμενος κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Αλλά για την κυβέρνηση της Γερμανίας, κάτι τέτοιο αποτελεί πολιτική απόφαση, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πτώση των παραδόσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε την Κυριακή αυξημένη χρήση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα έως το 2024, μια  μάλλον πικρή απόφαση για την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

«Οι δεξαμενές (σ.σ. φυσικού αερίου) είναι γεμάτες μόνο κατά 60% και αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές, και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Λόγω των τεράστιων αναγκών της βιομηχανίας της, η Γερμανία εισάγει σχεδόν το 35% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να εργάζεται σκληρά για να προμηθευτεί ενέργεια από εναλλακτικές πηγές.

newmoney.gr