Η ΕΕ βγαίνει στις αγορές – Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Το ύψος της πρώτης έκδοσης θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή των ομολόγων πιθανόν να καθοριστεί αύριο

Τις δυνάμεις της και τη διάθεση των επενδυτών δοκιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βγαίνει στις Αγορές, αναζητώντας 750 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ άνοιξε το βιβλίο εγγραφών για την πρώτη έκδοση 10ετών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος «NextGenerationEU», το οποίο θα ενισχύσει τα κράτη μέλη, με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Politico, δήλωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «θα μετασχηματίσει το μέλλον της Ευρώπης».

Τα ομόλογα, η τιμή των οποίων θα καθοριστεί πιθανόν αύριο, Τρίτη 15 Ιουνίου, προσφέρονται με ενδεικτικό επιτόκιο που είναι μία μονάδα βάσης πάνω από το mid swap, (δηλαδή σχεδόν μηδενικό). Αναλυτές της Commerzbank αναμένουν ότι το ύψος της έκδοσης θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης είχαν χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα κύμα προσφοράς τίτλων τους επόμενους μήνες, με την ΕΕ να επιδιώκει μόνο για φέτος να αντλήσει 100 δισ. ευρώ με μακροχρόνιους τίτλους.

Τα 10ετή ομόλογα SURE διαπραγματεύονται κοντά στο μεγαλύτερο spread (διαφορά) τους από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα από τον Οκτώβριο που εκδόθηκαν για πρώτη φορά.

«Ρίχνουμε μια ματιά και πιθανόν θα αγοράσουμε», δήλωσε ο John Taylor, διαχειριστής κεφαλαίων της AllianceBernstein, σημειώνοντας ότι η ελκυστική τιμολόγηση των ομολόγων συγκρίνεται ειδικότερα με τα τους γαλλικούς τίτλους.

Πηγή: newmoney

 
7391