Η ΕΕ στέλνει μάσκες σε Κύπρο, Ελλάδα και σε 15 κράτη μέλη

Οι μάσκες θα παραδοθούν στα κράτη μέλη και τις περιοχές που έχουν ανάγκη σε εβδομαδιαίες δόσεις 1,5 εκατομμυρίων μασκών

1,5 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες θα παραδοθούν στην Κύπρο την Ελλάδα και άλλα 15 Κράτη Μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, από το απόθεμα των 10 εκατομμυρίων μασκών, μέσω του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, που χρηματοδοτεί η Κομισόν, με στόχο "άμεση υποστήριξη για τον μετριασμό των άμεσων συνεπειών της πανδημίας και την πρόβλεψη των αναγκών που σχετίζονται με την έξοδο και την ανάκαμψη".

Οι μάσκες θα παραδοθούν στα κράτη μέλη και τις περιοχές που έχουν ανάγκη σε εβδομαδιαίες δόσεις 1,5 εκατομμυρίων μασκών τις επόμενες έξι εβδομάδες. Αυτές οι παραδόσεις πραγματοποιούνται πλέον των εκατοντάδων χιλιάδων μασκών που έχουν ήδη παρασχεθεί από το αποθεματικό ιατρικού εξοπλισμού της RESCEU τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και βοήθεια που κινητοποιήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Στις 24 Απριλίου, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιήσει, στο πλαίσιο του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), 320 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις στήριξης έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 100 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για βασικά προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία και θα προμηθευτούν τους επόμενους μήνες.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά: "κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τα Κ-Μ στην παροχή προστατευτικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή. Είναι οι σύγχρονοι ήρωες της Ευρώπης. Πρόκειται για αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση για την αντιμετώπιση των αναγκών των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και με 3 δισ. Ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την άμεση υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας: μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. "

Eπιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για τη μεταφορά εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και ειδών έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η πρώτη πτήση της ΕΕ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλία, αναχωρεί από τη Λυών και θα μεταφέρει περίπου 60 εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα από διάφορες ΜΚΟ, καθώς και 13 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικού φορτίου για τη μεταφορά 27 επιπλέον τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικά. Στο πλαίσιο του επαναπατρισμού, πολίτες της ΕΕ και άλλοι επιβάτες θα επιστρέψουν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τις πτήσεις επιστροφής της αερογέφυρας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τις προσεχείς εβδομάδες προγραμματίζονται περισσότερες πτήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, με προτεραιότητα αφρικανικές χώρες στις οποίες η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει την επιδείνωση πολλών υφιστάμενων ανθρωπιστικών κρίσεων

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν χρηματοδοτεί τις αεροπορικές μεταφορές με πτήσεις που εκτελούν τα κράτη μέλη από και προς τους προτεινόμενους προορισμούς, σε συνδυασμό, όπου είναι δυνατό, με πτήσεις επαναπατρισμού που εκτελούνται ήδη, μεταξύ άλλων για την εναλλαγή του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ανθρωπιστικό προσωπικό εθνικών διοικήσεων, ΜΚΟ ή οργανισμών του ΟΗΕ μπορεί επίσης να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής. Η Κομισιόν χρηματοδοτεί το 100 % των εξόδων μεταφοράς, ενώ την προμήθεια του ανθρωπιστικού υλικού εξακολουθούν να αναλαμβάνουν οι εταίροι της ΕΕ.
 

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

 
5900