Επενδύει 5,61 δισ. ευρώ για νέα πηγή ενέργειας η ΕΕ

Η ενέργεια σύντηξης ως βιώσιμη εμπορική πηγή ενέργειας δεν αναμένεται πριν από το 2050

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα (22/2) απόφαση με την οποία διασφαλίζεται η συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) κατά την περίοδο 2021-2027 του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Η ενδεικτική ευρωπαϊκή συνεισφορά στο έργο για την περίοδο 2021-2027 ορίζεται σε 5,61 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Η απόφαση του Συμβουλίου αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής συμφωνία θερμοπυρηνικού πειραματικού αντιδραστήρα (ITER) υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2006 από την Ευρατόμ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Η Ευρατόμ, η οποία είναι σύμφωνη με τη συμφωνία ITER που φιλοξενεί το μέρος, έχει αναλάβει ηγετική θέση σε αυτό το έργο. Αυτό το διεθνές έργο ενέργειας σύντηξης είναι ένα πρώτο μακροπρόθεσμο έργο κατασκευής και λειτουργίας αντιδραστήρα για τη δοκιμή της σκοπιμότητας της σύντηξης ως πηγής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν ο αντιδραστήρας θα είναι σε πλήρη λειτουργία να εκτιμάται το 2035. Η ενέργεια σύντηξης ως βιώσιμη εμπορική πηγή ενέργειας δεν αναμένεται πριν από το 2050.

Η Κομισιόν υπέβαλε την πρότασή της για απόφαση του Συμβουλίου στις 7 Ιουνίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την πρόταση ITER στις 15 Ιανουαρίου 2019 καλωσορίζοντας την πρόταση και κάλεσε το Συμβούλιο να την εγκρίνει (το Κοινοβούλιο δεν έχει συννομοθετικές εξουσίες για αυτή την πρόταση). Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη απόφαση στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
 

ΚΥΠΕ